Výletníci, pozor! Lanovka na Ještěd bezmála čtvrt roku nikoho nesveze

1. duben 2019 08:36

Ode dneška 1. dubna se lidé nesvezou lanovkou na Ještěd. Pravidelná odstávka na jaře potrvá déle než v jiných letech – skoro tři měsíce.

Lanovka na Ještěd nepojede od dubna do června

Lanovka na Ještěd

Skoro tři měsíce bude mimo provoz lanovka na Ještěd. Oznámil to provozovatel, společnost České dráhy.

Dělníci vymění elektroinstalaci, která už dosluhovala a kvůli ní lanovka zaznamenala několik poruch. Nový bude i pohon lanovky. Podle jejího přednosty Vladimíra Štěpána přibydou i kamery: „Pro zvýšení bezpečnosti cestujících se udělá dohledový kamerový systém na nástupištích a přilehlých prostranstvích.“

Od podpěry k dolní stanici povede v průběhu prací asi půlkilometrový výkop. Do něj dělníci položí speciální kabel. Kopat se bude i v okolí horní stanice, podél cesty na Ještěd. Zvýšený provoz aut nebo prašnost ale podle přednosty nehrozí. Dělníci vymění i měřidlo větru.

Nesmí nastat komplikace

Znovu by se měla lanovka dostat do provozu v pondělí 21. června v případě, že renovaci nic nezkomplikuje.

Většina úprav čeká právě technologickou část lanovky. Z kabiny zmizí starý ovládací pult a nahradí ho nový. Starý zamíří do železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Poslední větší rekonstrukcí prošla lanovka naposledy v 70. letech minulého století, kdy byla mimo provoz čtyři roky. Dvoukabinová dráha patří mezi nejstarší klasické lanovky, v provozu je přes 85 let.

autor: Jan Charvát

Související