Výlet za úzkokolejkou do Lužné a povídání o ruské motorové lokomotivě T 679.1600 "Sergej"

6. říjen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Tentokrát jsme se svezli po úzkokolejce v Lužné. V druhém příspěvku dostala hlavní slovo motorová lokomotiva T 679.1600.

V prvním příspěvku jsme se vydali na malodráhu. Samozřejmě v areálu muzea v Lužné u Rakovníka. Se strojvedoucím Josefem Carvanem jsme se svezli a následně ho požádali o pár slov.

Místo narození Lugansk, bývalý Svaz sovětských socialistických republik. O kom je řeč? O lokomotivě určené pro těžkou nákladní dopravu T 679.1600. Přezdívalo se jí a přezdívá "Sergej". Můžete ho vidět například znovu právě v Lužné.

Pozvánky:
U muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka zůstaneme. Následující víkend totiž právě tam bude patřit Poslednímu parnímu víkendu. Zvláštní vlaky pojedou už z Masarykova nádraží v Praze. Výjimečně se budete moci projet také po Kolešovce a v Kněževsi si prohlédnout výstavu historických vozidel. Samozřejmě, že své brány otevře pro vás také samotný areál v Lužné.

V sobotu 13. října vyrazí děčínská Šlechtična na nejstarší český dostihový závod - Velkou Pardubickou. Souprava složená z historických vozů pojede rovněž z Masarykova nádraží a zamíří do zastávky Pardubice-závodiště.

V muzeu Mladoboleslavska si do 18. listopadu můžete prohlédnout výstavu Plnou parou vpřed. Mapuje historii železniční dopravy na Mladoboleslavsku prostřednictvím obrazových i písemných dokumentů. Jejich prostřednictvím se můžete seznámit s počátky železniční dopravy. Dozvíte se, kdy byly zprovozněny tratě mezi Kralupy a Turnovem, Mladou Boleslaví a Nymburkem nebo mezi Bakovem nad Jizerou a Českou Lípou.

Doprovodný program k výstavě pod názvem „A na druhou kolej přijíždí...“ je zaměřen na děti z mateřských škol a z prvních dvou ročníků základních škol a koná se právě v průběhu měsíce října.

autor: Pavel Petr
Spustit audio