Vyklidil svůj ateliér kvůli stěhování a uspořádal výstavu. Realistické obrazy, které mají duši

11. červenec 2019 09:45

Liberecká Galerie Prostor 228 zve návštěvníky na novou výstavu současného českého malíře Ondřeje Roubíka. Umělec, který žije a tvoří střídavě v Praze a na Mallorce, se věnuje klasické malbě, figuře a portrétu.

V Liberci právě vystavuje malíř Ondřej Roubík. Původně pražský autor, který se ale před nedávnem přestěhoval a teď čerpá inspiraci na španělské Mallorce, se specializuje na klasickou malbu, portrét a figuru. Na jeho realistických obrazech jsou k vidění zejména zamyšlení lidé, pohroužení do svých myšlenek a prožitků.

Podle autora je tato výstava jedním z posledních míst, kde mohou lidé spatřit jeho potemnělé obrazy. „Určitě se budu i nadále věnovat figurální malbě a portrétu, akorát budu volit jinou barevnost,“ vysvětluje Ondřej Roubík, který se nyní více věnuje technice kvaše na papíře. Přestěhovat se na slunnou Mallorcu bylo dle jeho slov spontánní rozhodnutí. „Je to příjemné a inspirující prostředí, které mi dodalo novou energii,“ dodává usměvavý malíř.

Obraz Polibek z roku 2008 je podle autora mezníkem v jeho tvorbě.

Do galerie Prostor 228 v liberecké Perlové ulici přivezl průřez své tvorby za posledních pět let, s jedinou výjimkou v podobě obrazu z prvního ročníku na akademii. „V té době jsem zažil rozchod, cítil jsem se ztracený a poměrně dlouho jsem nic nedělal. Soustředil jsem se na své emoce a napadlo mě nějakým způsobem ilustrovat emoce, které všichni známe. Ať už jsou veselé nebo smutné,“ komentuje malíř svůj nejstarší vystavený exponát.

V současné době Ondřej roubík připravuje sérii velkoformátových obrazů. Tu tvoří na jedno plátno společně s kamarádem a kolegou Martinem Matouškem, se kterým už mají za sebou první sérii realistických obrazů propojených s abstraktní malbou. Jeho liberecká výstava potrvá až do konce prázdnin.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související