Vydra se olizuje, rybáři si rvou vlasy. S generačním chovem sivena musí začít od nuly

Rybáře v Jablonci nad Nisou čím dál víc trápí predátoři. Kromě ledňáčků, čápů černých a volavek také vydry. Tentokrát si pochutnaly na chovných sivenech amerických. Škoda je to podle rybářů nevyčíslitelná.

„Tady jsme měli asi 140 kousků generačního sivena – do mrtě to vybrala, kamarádka vydra,“ popisuje hospodář jabloneckých rybářů Vladimír Jiříček. „Přišli jsme v době výtěru a v rybníku nebyla ani šupina.“

Čtěte také

Škoda je podle Jiříčka nevyčíslitelná, protože založení nového generačního hejna obnáší kromě nákupu plůdku ještě další tři čtyři roky čekání, než ryby pohlavně dozrají.

Ryby na silnici

Se speciálním autem teď proto jablonecký rybář zamířil do 100 kilometrů vzdálené děčínské líhně. Tamní hospodář Josef Zahradník už má pro něj připravené ani ne půlroční mladé siveny. Rybky z kádě vyloví podběrákem do vaničky s vodou a odtud je přestěhují do mobilní nádrže. Na cestu zpět už pojede auto těžší o tisícihlavé hejno malých sivenů.

Liberecký kraj poskytuje organizacím i jednotlivcům náhrady škody. V loňském roce vyplatil celkem přes 1,5 milionu korun, z toho za škody způsobené vydrou 31 tisíc korun. Podle Vladimíra Jiříčka je ale dokazování tak složité, že postižení často o náhradu škod ani nepožádají.

autoři: Eva Malá , and
Spustit audio

Související