Vydejte se na Sychrov, nejpohádkovější zámek severu Čech

23. březen 2018

Ať už budete procházet interiéry zámku Sychrov anebo rozlehlý zámecký park, dýchne na vás kouzelná atmosféra dob králů, princů a princezen. Na sychrovský klenot mezi českými zámky se sjíždějí filmaři i ze zahraničí.

Pokud pojedete z Liberce, po rychlostní silnici směr Turnov po zhruba deseti minutách jízdy odbočíte na Sychrov, cedule vás bezpečně navedou. A z odbočky je to do cíle vašeho výletu jen pět minut přes obec Husa, odkud mimochodem pocházel řezbář Petr Bušek, díky kterému se sychrovskému zámku někdy přezdívá Vyřezávaná pohádka.

Co se na Sychrově natáčelo? Zlatovláska, Kočičí princ, Radúz a Mahulena, Fišpánská jablíčka, Nesmrtelná teta, O poklad Anežky České, Dobrodružství kriminalistiky, Nejkrásnější hádanka a ve výčtu bychom mohli pokračovat.

Státní zámek, který byl v minulosti sídlem původem francouzského rodu Rohanů, dnes přitahuje dokonce i filmové štáby z Indie, z takzvaného Bollywoodu. A v ložnici zámecké paní vznikl například i hudební klip k písničce Michaela Kocába S cizí ženou v cizím pokoji. 

Zákoutími sychrovského zámku se můžete projít s průvodcem. Jedno z prvních míst, které navštívíte, je schodišťová hala. Tu jste určitě zaregistrovali třeba ve Zlatovlásce nebo v pohádce Nesmrtelná teta. Za pozornost stojí především unikátní dřevěné zábradlí z dílny řezbáře Petra Buška. Vypadá, jako by bylo z litiny, ale nedejte se zmýlit, ve skutečnosti je kompletně celé ze dřeva. 

Věděli jste, že Sychrov je svatebčany nejoblíbenější zámek v Libereckém kraji? Ano, je to tak, právě na Sychrově ročně proběhne nejvíc svatebních obřadů, termíny jsou rezervované už i na rok předem.

Turisti můžou mít radost z toho, že sychrovský zámek je otevřený celoročně. Projít si můžete i velký zámecký park až k oranžerii, který bývá oblíbeným místem fotografování čerstvě oddaných párů.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.