Výborný pečený králík se šalotkami na víně zvaný mican nejmilejší od Vlasty Canové získal v Pochoutkovém roce třetí místo

Vlasta Canová z Jihlavy se do Pochoutkového roku přihlásila s receptem na pečeného králíka se šalotkami a houbami zalitého vývarem a bílým vínem, kterému dala název mican nejmilejší. Díky receptu, který připomíná domácí zvěřinu, získala v soutěži 3. místo. Vyzkoušejte ho také!

Ingredience
  • 1 králík (bez hlavy) s vnitřnostmi
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 5 šalotek
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
  • 250 ml bílého suchého vína
  • 1 lžíce provensálského koření
  • sůl
  • pepř

Králíka očistíme a naporcujeme na větší kousky – stehna, přední nohy a hřbet. Do masa vetřeme sůl a pepř.

Na kostičky nakrájíme špek a vložíme ho do pánve, ve které jsme rozpustili sádlo. Na rozpáleném tuku opečeme králíka z obou stran. Pak všechny opečené kusy přendáme do pekáče, zalijeme zbytkem rozpálené slaniny a okořeníme provensálským kořením.

Houby předem namočíme asi na hodinu do hovězího vývaru a králíka tím zalijeme. V troubě necháme přiklopené chvíli dusit při 200 °C.

Pak vyndáme pekáč z trouby, přidáme ke králíkovi celé oloupané šalotky, podlijeme bílým vínem. Můžeme přidat ještě vnitřnosti z králíka a případně nakrájené čerstvé houby. Pekáč přikryjeme a pečeme při 200 °C zakryté asi 90 minut.

Nakonec dopečeme při stejné teplotě odkryté asi po dobu 30 minut, aby nám maso trochu zezlátlo. Šťávu ničím nezahušťujeme.

Patrik Rozehnal a Vlasta Canová

Vlasta Canová

Recept dělá už řadu let podle předpisu, který objevila kdysi v jednom kalendáři. Rodině velmi chutná.

Přivítala nás ve svém rodinném domku spolu se svou kamarádkou, která ji přišla podpořit. Na stole na nás čekala obložená mísa s plněnými vejci a také čokoládovo-tvarohový dezert zvaný „zmrzlý pelišák“. Všechno bylo vynikající. A prožili jsme báječnou návštěvu v Jihlavě!