Všichni čeští pendleři pracující v Bavorsku byli při pondělním testu negativní

26. leden 2021 14:10, aktualizováno

Čeští pendleři pracující v Německu musí nyní podstoupit testy na covid-19 každých 48 hodin. Hraniční přechody v Bavorsku zažily v pondělí značný nápor. Z 500 testovaných nebyl nikdo pozitivní.

Německo považuje od neděle Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast. Pendleři pracující v Bavorsku proto musí podstupovat testy na covid-19 každých 48 hodin. Bavorsko zpřísnilo podmínky jak pro místní obyvatele, tak pro pendlery. Vycházelo se z celkové situace počtu nakažených v České republice, a proto bylo nutné udělat razantnější opatření.

Okres Regen podporuje pendlery i bavorské podniky tím, že opět zprovoznil testovací centrum u hraničního přechodu v Bavorské Železné Rudě. Češi se tam mohou nechat otestovat zcela zdarma.

O testování na hranicích je velký zájem

Na hraničním přechodu v Bavorské Železné Rudě se testuje v pondělí a ve středu od 5:00 do 11:30 a od 13:00 do 15:00. „V pondělí jsme otestovali přes 500 pendlerů a musím s radostí oznámit, že nebyl ani jeden pozitivní,“ oznámila koordinátorka česko-bavorské spolupráce ze Zemského úřadu v Regenu Simona Fink.

Odběrová místa fungují na všech větších hraničních přechodech. V případě jazykové bariéry jsou odbory a zaměstnavatelé ochotni pendlerům poskytnout potřebné informace o testování. Pendler se nemusí nechávat testovat jen v testovacích centrech podél hranice, ale může se objednat i v jiné dny jako je úterý, čtvrtek a pátek v Regenu či Viechtachu.
V zemském okresu Regen funguje testování bez problémů. Jediné, o co pendlery žádají je, aby se neshlukovali, dodržovali rozestupy a nosili roušku. „Většinou lidé čekají rovnou na místě na výsledky, aby nedošlo k nějakému problému s obdržením esemesky. Opravdu máme velkou radost, že zde nebyl ani jeden pozitivní a doufáme, že to tak bude i nadále,“ poznamenala Simona Fink.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio