Všechna přírodní koupaliště v Libereckém kraji jsou opět vhodná ke koupání

V Libereckém kraji jsou ke koupání opět vhodná všechna přírodní koupaliště, tedy i v Tanvaldu na Jablonecku a Lesní v Liberci. Podle posledního rozboru hygieniků je voda v obou nádržích nezávadná.

Kvalitou je na prvním z pěti stupňů hodnocení. Vyplývá to z posledních údajů zveřejněných na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Na čtvrtém stupni byla před tím obě koupaliště kvůli nadlimitním hodnotám ukazatelů fekálního znečištění. V Tanvaldu to vyřešili vypuštěním, vyčištěním a znovu napuštěním nádrže. Lesnímu koupališti v Liberci pomohly deště z minulých dnů.

Podle výsledků posledních rozborů se naopak o stupeň zhoršila kvalita v Máchově jezeře. Důvodem je zvýšený výskyt sinic, což ale není pro toto jezero nic neobvyklého. Voda tam je aktuálně na třetím stupni hodnocení, a to znamená, že po koupání v jezeře mohou mít zdravotní problémy citliví jedinci, například děti, alergici nebo těhotné ženy. Lidé by se po koupání proto měli osprchovat.

Z druhého na třetí stupeň kvůli sinicím klesla i kvalita vody v rybníku Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Na druhém stupni jsou tři přírodní koupaliště na Českolipsku, v Zákupech, Nedamově u Dubé a nově i Hamerské jezero. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody. Riziko možných zdravotních obtíží je sice malé, i v těchto areálech by se ale lidé podle hygieniků měli po koupání osprchovat.

autor: reČRoL | zdroje: ČTK , Krajská hygienická stanice Libereckého kraje
Spustit audio

Související