Vše krkonošské a s Krakonošem je mezi turisty v kurzu

24. červenec 2021 12:10

Informační centra v Krkonoších i jejich podhůří hlásí od začátku letní sezóny menší návštěvnost než loni. Navíc chybí cizinci. Ale zaznamenávají zvyšující se zájem hlavně o regionální produkty a upomínkové předměty. Díky tomu mají i přes pokles počtu turistů poměrně slušné tržby. 

Čtěte také

Petr ze Žatecka končí s rodinou 14tidenní dovolenou a vrací se domů. Zastavili se ve vrchlabské infocentru, chtějí koupit nějaké drobnosti pro příbuzné a něco na památku z Krkonoš pro dceru.
„Vybíráme krkonošské tričko s motivem veverky."

U pokladny stojí také paní Iveta z Prahy a vybírá turistické známky.

Po suvenýrech je podle vedoucí infocentra Klára Hančové o letošních prázdninách velká poptávka.
„Na dračku jdou spotřební věci jako je například medovina, čokolády, čaje nebo krkonošské oplatky."

Čtěte také

Populární Krakonoš se objevuje na nejrůznějších předmětech, od hrníčků, přes oblečení, až obrazy.
„Je o něj stále zájem. Ať už je na pohlednici nebo ze dřeva. Myslím si, že lidé mají stále zájem přivézt si něco z dovolené na památku a také něco svým blízkým."

Velkou poptávku po drobnostech, suvenýrech nebo regionálních produktech zaznamenávají také pracovníci jičínského informačního centra.

„Ať už to jsou regionální produkty, jako Hořické trubičky nebo medovina. Rádi lidé kupují magnetky a stále jsou samozřejmě populární turistické vizitky," říká vedoucí Radka Tobolková.

Čtěte také

„Snažíme se hodně podporovat místní výrobce, ale máme také spoustu zboží, které není přímo v Krkonoších vyrobeno, ovšem je s krkonošskou tématikou."

Počty turistů, kteří přichází do vrchlabského infocentra jsou podle Kláry Hančové o letošních prázdninách překvapivě nízké.
„Loni Češi neodjeli do ciziny, letos už prostě potřebovali vyrazit k moři. A možná je odradilo i počasí, bouřky, které nás v červenci sužují. Tak možná lidé řeší nějaké své problémy a nepřemýšlí tolik nad turistikou."

Na celkově nižší návštěvnost má podle Kláry Hančové také velký podíl stále malý počet přijíždějících cizinců.

Spustit audio

Související