Vrchol soužití s kočkou je, když dovolí, abyste jí udělali radost, říká chovatelka

27. červen 2019

„Tady bydlí kočka a její služebnictvo,“ vítá příchozí nápis na dveřích domu Moniky Netolické. Vypovídá to velmi dobře o kočičí povaze, o které dokáže tato chovatelka koček mluvit mnoho hodin. Sama jich má doma 14 dospělých a ročně navíc okolo 15 koťat.

Kočky milovala Monika Netolická z Chrudimi už od dětství. Byli to takoví ti venkovští Mourkové a Micky, aby si pak v dospělosti pořídila postupně siamského a britského kocourka. Když ale na jedné kočičí výstavě uviděla tehdy ještě ne tolik známé plemeno mainské mývalí, byla to láska na první pohled. Tak si pak od zkušené chovatelky koupila kocourka tohoto plemene a začala brzy přemýšlet o tom, založit si vlastní chov. Svému Rykýskovi tedy pořídila partnerku a brzy odchovala první koťata.

Kočičí ráj v Chrudimi

Chovatelská stanice mainských mývalých koček Moniky Netolické je dnes po 12 letech existence už vyhlášená a její majitelka podřídila své chovatelské vášni vlastně celý svůj život. V domě, kde dnes nastálo žije kromě rodiny také 14 dospělých koček, vybudovala kočičí ráj s řadou škrabadel, kočičích hraček, několika kočičími pokoji a oplocenými výběhy. I když kočky nejsou tak náročné jako psi, je nutné jim dávat pravidelně najíst, doplnit misky s vodou a vyčistit záchody. Zvláště, když je jich tolik.

Mainská mývalí existuje ve velkém množství barevných kombinací

„Dovolené jsou pro nás s manželem v podstatě tabu, nebo jede jen jeden z nás, případně musíme povolat maminku, která se k nám jezdí hlídat kočky,“ říká Monika Netolická. Jako jednatelka Svazu chovatelů koček v Pardubicích, který má tradici už od roku 1987, také dělá pravidelně osvětu mezi milovníky koček. A co je před pořízením si mazlíčka určitě třeba vědět? „Uvědomit si, že, když si člověk pořídí kočku, není to jen to rozkošné koťátko, ale je to člen rodiny, který s vámi může žít klidně i dalších 18 či 20 let,“ říká.

Spustit audio

Související