Vražda jako nehoda: Podle hasičů bylo zapálení vozu úmyslné, pachatel použil benzín. Potvrdil to i cvičený pes

13. březen 2023 14:32

Výpověďmi znalců pokračoval 13. března 2023 v Liberci soud v případu údajné vraždy maskované jako dopravní nehoda. Soudní jednání sledovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

U Krajského soudu v Liberci pokračovalo 13. března 2023 projednávání případu pětačtyřicetiletého muže obžalovaného z vraždy manželky. Podle obžaloby ji usmrtil předloni na Českolipsku a čin se snažil maskovat jako dopravní nehodu. Hrozí mu za to až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Obžalovaný vinu odmítá.

Své odborné posudky před soudem přednesli hasiči a také odborník z oboru dopravních nehod. Policie požádala o vypracování odborného posudku Jiřího Strakoše z Hasičského záchranného sboru, který měl zjistit, jestli auto, ve kterém žena zemřela, bylo zapálené jednoznačně úmyslně.

Podle jeho závěru začalo hořet na několika místech zároveň. Hasiči zjistili, že pachatel použil benzín. Potvrdil to také speciálně vycvičený pes. Hasič dál uvedl, že pokud by automobil začal hořet od motoru, stopy hoření by vypadaly jinak. Auto podle posudku hořelo až 45 minut a uvnitř bylo 600 °C a více.

Dopravní znalec Jan Kubelka vypracoval posudek o způsobu jízdy a samotné dopravní nehodě. Podle něj vozidlo najelo přímočaře ke stromu. V době nárazu jelo rychlostí 31 km/h. Na otázku obhájce odpověděl, že pokud by náraz do smrku byl součástí dopravní nehody, muselo by auto prudce vybočit a na silnici by musely být viditelné stopy po pneumatikách, to se ale nestalo.

Obžalovaný u soudu mohl klást znalcům otázky, ale ve většině případů to byly podle předsedkyně soudního senátu pouze polemiky. Jeho policejní výpověď se od té před soudem lišila.

Vypověděl, že vše zavinil nějaký muž, který jeho manželku vydíral. Prý po ní chtěl peníze za to, že nezveřejní její choulostivé erotické snímky. Ráno v den nehody podle něj jel s manželkou autem a pak potkali zmíněného údajného vyděrače. Měl na ně mířit zbraní a donutit je jet k nim domů. Tam prý obžalovaný vystoupil a jeho žena s vyděračem odjela.

Mrtvou ženu záchranáři našli 20. října 2021 v nabouraném a ohořelém autě na silnici mezi vesnicemi Drnovec a Mařeničky nedaleko Cvikova. Původně to vypadalo, že auto vyjelo ze silnice, narazilo do stromu a začalo hořet. Po šetření nehody policie muže obvinila z vraždy.

Podle obžaloby seděl na místě spolujezdce a žena řídila. Manželku ochromil paralyzérem a vůz pustil z kopce dolů do lesa. Zhruba po 40 metrech narazilo auto do stromu. Pak podle státní zástupkyně Petry Pazderkové obžalovaný polil vozidlo benzinem a zapálil ho. Žena podle ní zemřela zvlášť trýznivým způsobem. Státní zástupkyně uvedla, že při zapálení vozu poškozená žena vnímala, ale nebyla schopná pohybu kvůli ochromení paralyzérem. Bylo jí tak jasné, že zemře.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související