Vratislav Ouhrabka - jeskyňář tělem i duší

4. březen 2015

Když se někomu koníček stane prací, bývá označován za šťastného člověka. Jedním z nich je jeskyňář Vratislav Ouhrabka z Bozkova na Semilsku. Do jeskyní, kde pracovali jeho rodiče, začal chodit už jako školák. A později se staly jeho prací. Za jeskyněmi cestuje i do zahraničí, a když není přímo v jeskyních, tak se věnuje dění kolem nich. Třeba připravuje Jeskyňářský ples.

„Od první třídy jsem chodil za rodiči do práce a vlastně mi to zůstalo, protože jsem pak do práce nastoupil také do Bozkovských jeskyní,“ vzpomíná na své seznámení s jeskyněmi Vratislav Ouhrabka.

Za jeskyněmi cestuje i do zahraničí, nejdál to bylo na Špicberky, v objevitelském snažení ale nezapomíná ani na Bozkov. Ze současné délky zhruba 1080 metrů je zde přístupnýchjen 350 metrů.

„Další prostory většinou nestojí za to, aby se zpřístupňovaly. Buď jsou velmi úzké, nebo bez výzdoby,“ vysvětluje jeskyňář.

Objevitelské snahy neustávají ani přes to, že jsou jeskyně zkoumané již od roku 1947. „Loni a letos jsme objevili asi 15 metrů. Jeskyně jsou v našich podmínkách, tedy v celém Podkrkonoší, jsou zasypané hlínou, takže se musí celé vykopat. Jde to velmi pomalu,“ dodává Ouhrabka.

Když není v jeskyních, tak se věnuje dění kolem jeskyní, do kterého patří třeba příprava Jeskyňářského plesu. Ten se uskuteční 14. března za neobvyklé, samozřejmě jeskyňářské, výzdoby v bozkovské sokolovně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.