Vracíte ty vratné kelímky? Vybraná občerstvení v kraji testují obdobu neekologických kelímků

22. srpen 2019 12:22

Někteří provozovatelé občerstvení v Libereckém kraji právě testují vratné plastové kelímky. Kromě kiosků, restaurací a kempů je nabízejí také stánky na jednorázových slavnostech nebo jarmarcích.

Například Liberecký kraj si na podobné akce ekologické obaly na pití objednává. Podle podnikatele Martina Bauera, který se stará o několik občerstvovacích provozů v regionu, má používání vratných nádob výhody i úskalí.

„Ekologičnost, minimálně v tom smyslu, že po nás nejsou velké pytle s plastem, tam určitě vidíme. Na druhou stranu i těžce počítáme a řešíme, kolik vody se spotřebuje při mytí těch kelímků, jak velké jsou prostory na usušení kelímků a následné uskladnění.“
Martin Bauer

Podle hygienických norem jsou na mytí a sušení plastových kelímků mnohem přísnější pravidla než na umývání a skladování skla.

Vratné kelímky testují i v Hrádku nad Nisou

Vratný kelímek rekreačního areálu Kristýna u Hrádku nad Nisou

Vratné plastové kelímky začali testovat provozovatelé kiosků v rekreačním areálu Kristýna u Hrádku nad Nisou. Letos dalo město kioskům na výběr, jestli novinku vyzkoušet chtějí. Na ekologickou variantu přešly zatím dva provozy a ostatní se podle vedení areálu budou muset připojit v příštím roce. Podle starosty Hrádku Josefa Horinky za Starosty pro Liberecký kraj je už teď vidět několik pozitiv.

„Když se jich do stánků dalo pět set, tak jenom za jeden večer se jich dvě stě prodalo jako suvenýry, takže ta reakce je zatím pozitivní. Samozřejmě to komplikuje život provozovatelům, ale věřím, že si to všechno časem sedne a že společnou cestu a společnou řeč najdeme,“ říká Josef Horinka. „A když vlastně vidím, jaké hory odpadků se odvážejí, tak tohle ten smysl určitě má,“ dodává starosta.

Spustit audio