Volební komise: Kolik lidí je potřeba, kdo se může stát členem a kde se přihlásit

8. září 2021 09:27

Přesně za měsíc se otevřou dveře volebních místností a lidé budou mít možnost odevzdat svůj hlas pro kandidáty do Poslanecké sněmovny. Dohlížet na to budou volební komise. Kdo je tvoří a kdo se může stát členem, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Strany, které kandidují v parlamentních volbách, musí do 8. září odpoledne také nominovat členy do volebních komisích v jednotlivých volebních okrscích. Takzvané delegačenky musí strany odevzdat do 16. hodiny. Zbývající místa obsadí dobrovolníci z řad veřejnosti, kteří se o členství mohou hlásit už nyní.

Čtěte také

Maximální počet členů volební komise v jednom okrsku je 17 lidí plus zapisovatel, protože právě tolik stran a hnutí letos do parlamentních voleb kandiduje. Ne všechny ale navrhnou své delegáty, protože okrsků je velké množství; počet členů volební komise v jednotlivých okrscích tak určí příslušný starosta. Podle velikosti okrsku může být menší, než je počet kandidujících stran, ale nesmí být nižší, než určuje zákon.

Jestli je členů volebních komisí v Libereckém kraji dostatek, bude jasné 8. září po 16. hodině. Podle předběžných odhadů ale už teď chybí například v Jablonci nad Nisou 38 lidí, a to nejen v okrajových částech města, ale i ve volebních okrscích poblíž centra; například na Gymnáziu Dr. Randy nebo na Základní škole v Pivovarské ulici.

K účasti ve volební komisi vyzývá zájemce i město Česká Lípa, také tam budou definitivní počet volných míst znát 8. září po 16. hodině. Lidé, kteří by měli zájem o účast ve volební komisi, se mohou informovat na svém úřadu či magistrátu.

Motivací k účasti ve volební komisi je i odměna

Odměnu člena volební komise určuje příslušná vyhláška. U těch aktuálních dosahuje výše odměny pro členy komise 1 800 korun, místopředseda a zapisovatel dostanou 2 100 korun a předseda 2 200 korun. O tom, kdo obsadí zmíněné funkce, rozhodne los.

Na členy volební komise se vztahují ještě další výhody. „Mají nárok na uvolnění ze zaměstnání, v případě, že by to zasahovalo do jejich práce, a uvolňující zaměstnavatel pak má právo na refundaci. Osoby samostatně výdělečně činné mají nárok na paušální náhradu ušlého výdělku,“ vysvětlila Pavlína Kroupová z krajského úřadu v Liberci.

Lidé, kteří chtějí ve volební komisi sedět, musí doložit státní občanství České republiky, musí být plnoletí a nesmějí sami ve volbách kandidovat.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související