Volby prezidenta: Hlasovací lístky dostanete až ve volební místnosti

26. leden 2018

V celém Libereckém kraji se dnes 26. 1. úderem 14. hodiny otevřou volební místnosti. Lidé si budou v druhém kole prezidentských voleb vybírat budoucí hlavu státu.

Volební okrsky jsou všude úplně stejné jako v prvním kole prezidentských voleb před dvěma týdny. Co se ale změnilo, je distribuce obálek a hlasovacích lístků, říká Dagmar Dvořáková z Českého statistického úřadu: „Hlasovací lístky pro nastávající kolo mají žlutou barvu. Voliči je obdrží až ve volební místnosti a do úřední obálky vloží pouze jeden hlasovací lístek. Pro zpracování výsledků v Libereckém kraji je připraveno 21 přebíracích míst.“ Volební místnosti budou otevřené dnes od 14 do 22 hodin a v sobotu 27. ledna od 8 do 14 hodin.

Jaký byl zájem voličů v Libereckém kraji o první kolo prezidentských voleb, rekapituluje Dagmar Dvořáková: „Volební účast v Libereckém kraji dosáhla 60,7 % a byla mezi kraji pátá nejnižší. Mezi obcemi byl největší zájem o prezidentské volby v Bedřichově, kde k volbám přišlo 88,6 % voličů.“ Naopak nejnižší účast v prvním kole byla v obci Ralsko na Českolipsku. Tam přišlo k urnám necelých 41 % voličů.

V Libereckém kraji dostal nejvíc hlasů Miloš Zeman, po něm Jiří Drahoš

Volební urny byly i v atypických prostorách, v Kořenově třeba na nádraží

V prvním kole prezidentských voleb v Libereckém kraji zvítězil současný prezident Miloš Zeman. Jako druhý se umístil akademik Jiří Drahoš.

autoři: sas , Tomáš Mařas
Spustit audio