Volby 2002: Pohled do Libereckého kraje

21. květen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Liberecký kraj zahrnuje jak Liberecko, tak také Semilsko, Jablonecko a Českolipsko. Jeho rozloha je po Karlovarském kraji druhá nejmenší v ČR. Trvale v něm žije více než 420 000 obyvatel. Ženy se dožívají v průměru 77 let a muži 71 let. Hustota zalidnění převyšuje mírně republikový průměr. Voliči tam budou vybírat své poslance z 21 politických subjektů. Ve sněmovně by pak mělo zasednout celkem 8 poslanců z Libereckého kraje. Jaké úkoly na ně budou v příštím volebním období čekat a v čem mohou navázat na úspěchy svých předchůdců, to v profilu Libereckého kraje shrnuje Ivana Bernátová.

Hlavním městem Libereckého kraje a současně přirozeným centrem regionu je stotisícový Liberec, který se sousedním Jabloncem nad Nisou tvoří díky tramvajovému a železničnímu propojení jednu aglomeraci. Kraj hraničí s Polskem a Spolkovou republikou Německo, a proto se v něm úspěšně rozvijí přeshraniční spolupráce v rámci tzv. Euroregionu Nisa. Podle ředitelky Krajské hospodářské komory Evy Březíkové má Liberecký kraj ve srovnání s ostatními kraji vysoký podíl pracujících v průmyslu.

Eva Březíková, ředitelka Krajské hospodářské komory: Výnosná odvětví jsou jednak strojírenství, plastikářský průmysl, který se orientuje na automobilový a bohužel nám zde dochází k úplnému útlumu externího průmyslu.

Známá liberecká Textilana je nyní v konkursu a dobře fungují už jen malé textilní podniky na Semilsku. V útlumu je také tradiční sklářský průmysl na Novoborsku a Jablonecku. Později než v jiných krajích se začaly v Libereckém kraji budovat průmyslové zóny. Nezaměstnanost je tam totiž poměrně nízká, kolem 7,3 % a chuť budovat zóny přišla až s masivním příchodem zahraničních investorů. Největší zóna se buduje v liberecké čtvrti Doubí, kde se soustřeďují zejména výrobci autodílů. První investor přišel podle developra průmyslové zóny Petra Kupfa z Japonska. Právě to přilákalo řadu dalších firem.

Petr Kupf: Chemico Indastri je to plastikářská společnost, dalším významným podnikem je společnost Fara Bohemia a firma Fischer Belvano Plast. Celá ta zóna, já si ji troufám odhadnout do těch 5 000 lidí.

Další 10 ha průmyslové zóny vzniká u Turnova, ve které investují Španělé a řada zahraničních firem, zejména ze spolkové republiky Německo, má své sídlo také v České Lípě. Investory láká možnost získat kvalitních pracovníků a odborného managementu, který připravuje Technická univerzita v Liberci. Výhodou Libereckého kraje je dobré spojení s Prahou. Problémem číslo jedna v oblasti dopravy je ale katastrofální stav silnic druhé a třetí třídy na Semilsku. Už 15 let se například snaží zastupitelé v Kruhu u Jilemnice o to, aby získali peníze na opravu silničního spojení své obce s Jilemnicí. Zastupitel Jiří Komanič na vozovce plné děr a výmolů už zničil několik aut.

Jiří Komanič, zastupitel: Tlumiče a všechno. Výfuk mi upadl, tamhle mi upadlo kolo, zlámal jsem poloosu. To je prostě hrozné tady.

Co se týká stavu životního prostředí, tak v této oblasti zaznamenal Liberecký kraj několik úspěchů. Podařilo se odstranit holiny v Jizerských horách. V kraji působí několik ekologických sdruženích, které se starají o výsadbu původních jizerskohorských dřevin. Trnem v oku je ekologům liberecká spalovna. Obsah obávaných rakovinotvorných dioxinů se ale podařilo díky speciálnímu ventilátoru snížit a je to předpoklad, že se po vstupu do EU nainstaluje do spalovny dioxinový filtr. Turistika je velkou devizou Libereckého kraje. Jizerské hory a Krkonoše nabízejí mnoho příležitostí k cykloturistice a zimním sportům. Ojedinělé je díky přírodním krásám známý Český ráj. Horší je, že se v tomto regionu daří kriminálním živlům. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové letos kriminalita opět stoupla.

Vlasta Suchánková, policejní mluvčí: Jak v obecné kriminalitě, to znamená krádeže vozidel, vloupání do vozidel, vloupání do bytů nebo rekreačních domků atd. Nárůst je však zřetelný i v hospodářské trestné činnosti.

Zejména na Liberecku a Jablonecku působí několik skupin výrobců a dealerů drog, proti nimž policie bojuje se střídavými úspěchy.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu