Volání v EU zlevňuje. Operátoři v Česku museli snížit ceny na půlku

15. květen 2019 09:17

Od středy 15. května začíná platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny mobilního volání a SMS do zemí Evropské unie. České mobilní operátory to přinutilo snížit ceny zhruba o polovinu na 5,80 až 5,89 Kč za minutu, někteří virtuální operátoři šli s cenou ještě níže. Nařízení stanovuje maximální ceny volání do zemí Evropské unie na 19 centů (4,90 Kč) bez 21procentní DPH a šest centů (1,55 Kč) za SMS.

Zavedení nových maximálních cen navazuje na zrušení poplatků za roaming z června 2017 a je součástí unijní revize předpisů o telekomunikacích.

„Evropská unie zasahuje proti neúměrně vysokým cenám, které jsou lidem účtovány za volání z jejich domovské země do jiného státu Evropské unie. Díky těmto dvěma krokům je nyní evropský spotřebitel plně chráněn před astronomickými fakturami za volání na jakékoliv evropské číslo, ať už doma, nebo v zahraničí,“ uvedla eurokomisařka pro digitální ekonomiku a společnost Marija Gabrielová.

Konec cenových rozdílů

Vodafone snížil od 7. května cenu hovoru v rámci EU na 5,80 Kč za minutu. T-Mobile cenu snížil na 5,89 Kč za minutu a 1,86 Kč za SMS. Zároveň sjednotil ceny pro tarify i předplacené karty Twist. Stejné ceny nabízí i O2.

7 pravidel etikety: Jak používat mobily

Žena telefonuje (ilustrační foto)

Nonstop jsou naší součástí. Nosíme je u sebe 24 hodin denně a 365 dnů v roce. Mobilní telefony – metla moderní společnosti? Ladislav Špaček radí, jak používat telefon v souladu s etiketou.

Virtuální operátor SAZKAmobil přišel s cenou 4,50 Kč za minutu, což je o čtvrtinu méně, než konkurence. Většina virtuálních operátorů ale kopíruje ceny klasických operátorů.

Nové předpisy o mezinárodním volání řeší velké cenové rozdíly, které existovaly mezi členskými státy Evropské unie. Běžná cena za hovor v unii v pevné či mobilní síti byla v průměru třikrát vyšší než běžná cena za hovor domácí. Poslání SMS zprávy v Evropské unii stálo průměrně dvakrát tolik, co její poslání v rámci domovského státu. V některých případech mohlo být volání do jiné země až desetkrát dražší než volání ve vlastní zemi.

autor: iROZHLAS.cz .cz | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související