Vodnice na kyselo podle česko-americké kuchařky z roku 1907

Budeme vařit vodnici na kyselo. Ale nepůjde o manželku vodníka, půjde o zeleninu z dob našich babiček, které vodnici připravovaly na kyselo. Nejen recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept v podobě jak jej uvádí dobová kuchařka:

Oloupanou vodnici rozkrájej na lístky a pak na nudličky, polej ji vařící vodou, přikrej a nech chvilku státi. Zatím upraž na rendlíku do žlutá lžičku cukru na másle neb sádle, přidej přecezenou vodnici, trochu drobně rozkrájené cibule, kmínu a soli, nech to dusit, pak to popraš moukou, nech ještě chvíli dusit, potom na to nalej vinného octa a nech to ještě chvilku v teple státi. Nakonec to dej na mísu a k tomu buď pečenou klobásu aneb mladou vepřovinu.