Vodní prvek pro Brno vzniká v Ještědském bronzu v Mníšku na Liberecku

Nový vodní prvek pro Dominikánské náměstí v Brně podle návrhu Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela dokončují ve slévárně Ještědský bronz v Mníšku na Liberecku.

Bronzová plastika se skládá ze tří různě velkých zploštělých kuželů, připomínajících trychtýře, bude z nich tryskat voda nebo v určitých intervalech mlha. “Je to vlastně v nekonečné perspektivě ubíhající vodovodní potrubí,” řekl jeden z autorů, brněnský sochař Tomáš Pavlacký. Ve své tvorbě pracuje s různými 3D technologiemi, a to se odrazilo i v případě vodního prvku pro Dominikánské náměstí.

Jednotlivé kužely mají vrstvy, jako by je z bronzu vytiskli na obří 3D tiskárně. “Ale má to i další funkce, je to vodní prvek, je to systém pro vodní trysky, voda bude stříkat pod tlakem na jednu stranu a ten tlak ji vyžene přes vrchní oblouk a po vnější viditelné straně pak bude stékat. A do toho tam bude ještě tryska s vodním mlžením,” popsal fungování vodního prvku Pavlacký. Jednotlivé části bronzové plastiky jsou poskládané z dílů a jsou duté. “Důležitá byla technologie, kterou to šlo zhmotnit z bronzu,” řekl výtvarník.

Slévárna v Mníšku byla podle Pavlackého nejbližší ověřenou slévárnou, která umí odlévat díly do pískových forem. Model rozřezali, podle jednotlivých částí vytvořili pískové formy a pak vyrobili odlitky. Nejmenší z trychtýřů je tak poskládán a svařen z osmi dílů, ten největší zhruba z 35. Každý z kuželů pak museli ručně přebrousit a vyleštit do finální podoby.

Už 20. června by měli hotové dílo převážet do Brna. Pak ho čeká instalace na Dominikánském náměstí, které na vodní prvek čeká od dokončení rekonstrukce v roce 2018. Soutěž na vodní prvek totiž vypisoval brněnský magistrát opakovaně, protože původní vítězný návrh se vedení města nelíbil. Pavlacký s Gabrielem vyhráli soutěž o návrh vodního prvku v roce 2021, na jeho dokončení dostali 18 měsíců.

autor: Tomáš Mařas | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související