Vodní hrad Lipý byl dřív sevřený vodami Ploučnice. Dnes se tam dostanete suchou nohou

Kdysi stál vodní hrad Lipý v České Lípě na ostrůvku mezi rameny Ploučnice. Řeka se postupně kvůli záplavám regulovala a dnes se na hrad návštěvníci dostanou suchou nohou. Připomínkou je jen místo, kde kdysi bylo molo nebo čerpadlo ve sklepení. To odčerpává vodu prosakující z řeky, která dnes teče dvacet metrů od hradu.

„Stavitelé tohoto hradu si ve 13. století vybrali místo takřka na ostrově mezi prameny řeky Ploučnice,“ vysvětluje Jiřina Kučerová, ředitelka organizace Lipý, proč se hradu Lipý říká „vodní“ hrad. „Voda měla ochrannou funkci, další ochranou byly mokřady a bažiny,“ doplňuje průvodkyně Kateřina Hodanová. Voda je v místě pořád. „Gotické sklepy jsou od počátku pod hladinou řeky Ploučnice,“ říká Kučerová.

Ve sklepech vodního hradu Lipý potkáte vodní čerpadla. „Bez čerpání vody by sklepy byly tak metr pod vodou. Voda tu je stále, i když hrad ji ztratil z důvodu regulace řeky,“ vysvětluje Kučerová.

V minulosti, kdy stál vodní hrad na ostrově, obyvatelé se dovnitř dostávali i přes lávku. Ta ovšem nevedla až k branám, sahala zhruba do poloviny řeky, dále se musel dotyčný přeplavit. Kvůli v minulosti vodnaté Ploučnici Českou Lípu v minulosti hodně trápily povodně. „Poslední kapkou byla ničivá povoděň na konci 19. století, kdy se začalo s plánem regulace řeky,“ uzavírá Kučerová. Voda od poloviny 20. století od hradu postupně mizela, dnes je Ploučnice od hradu vzdálená několik desítek metrů.

Spustit audio