Voda v rekreačních nádržích v Libereckém kraji je nejčistší za poslední roky

21. červen 2021 16:49

Hygienici odebírali 21. června vzorky z jablonecké přehrady Mšeno, která patří k oblíbeným rekreačním místům v Libereckém kraji. Podle hygieničky Jany Loosové je voda v přehradě průzračná. Sezóna se totiž letos posunula o zhruba 14 kvůli chladnému jaru.

Voda v rekreačních nádržích v Libereckém kraji je na začátku léta čistší, než bývá v tomto období obvyklé. Vyplývá to z výsledků měření krajských hygieniků. Pouze koupaliště Nedamov u Dubé na Českolipsku a rybník Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráj mají zhoršenou průhlednost. Ke koupání jsou ale vhodná.

„Průhlednost vody není zdravotně významný ukazatel, ale pro nás je to důležité z toho důvodu, že pokud je průhlednost vody méně než půl metru, může to znamenat nárůst řas a sinic,“ popsala hygienička Jana Loosová.

Hygienici přes léto kontrolují vodu v přírodních koupalištích pravidelně. Může se totiž při vysokých teplotách víc kazit. 21. června hygienici vyjeli s mobilní laboratoří na přehradu Mšeno v Jablonci nad Nisou. Na pláži přehrady s nimi byla i redaktorka Eva Malá.

Objevili už letos hygienici v přehradě toxické sinice? Jaká koupaliště a další vodní plochy hygienici v Libereckém kraji ještě kontrolují? Poslechněte si to.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související