Voda v Novém Boru a Okrouhlé je podle hygieniků opět pitná

26. srpen 2015

Obyvatelé Nového Boru na Českolipsku mohou po pěti dnech znovu pít vodu z kohoutku. Zákaz vydali hygienici a provozovatelé vodovodů na konci minulého týdne, kdy po požití údajně kontaminované vody onemocněly odhadem stovky lidí.

Rozbory z několika částí města ukázaly, že voda už je nezávadná. Lidem však hygienici doporučují, aby ji pro jistotu nechali před prvním použitím ještě nejméně pět minut odtéct.

„Aby se ten chlor dostal až do koncových potrubí v jednotlivých budovách,“ řekla Českému rozhlasu lékařka Jana Prattingerová z Krajské hygienické stanice v Liberci.

„Prvních 24 hodin doporučujeme, pokud se voda používá na pití, převařovat,“ doplnila Prattingerová.

Co přesně může za obtíže asi stovky lidí, ukáže až další zkoumání. „Víme, že jednoznačně ve vodě byly koliformní bakterie a E.coli. Na druhé straně jsme u pacientů prokázali noroviry,“ podotkla lékařka s tím, že je možné, že noroviry se přenášely i mezi lidmi.

Zjistit odkud a jak se nemoc, která postihla tolik lidí, šířila, by měl pomoci dotazník. Ten hygienici zveřejnili na internetových stránkách města a tisícovku jich do domácností roznesli strážníci. První výsledky by mohly být na konci příštího týdne.

Kvůli znečištění vody už radnice v Novém Boru podala trestní oznámení pro obecné ohrožení. Aby zabránila šíření infekce, zavřela tento týden mateřské školy i městskou knihovnu.

Školky by se měly opět otevřít v pondělí. „Vzhledem ještě k dalším doporučením, která tady jsou, a vhledem k tomu, že část pedagogického personálu v průběhu onemocněla,“ vysvětlil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

zdroj: ČTK
Spustit audio