Voda v Libereckém kraji zdražuje, nejvíc na Frýdlantsku

3. leden 2019 08:48

Za kubík pitné vody zaplatí většina odběratelů na severu Čech zhruba stokorunu. Na Frýdlantsku je to ale 115 korun a Turnovsku 109 korun. Ceny za vodu ale letos porostou.

Za vodu si letos připlatí všichni obyvatelé Libereckého kraje, zdražují totiž v podstatě všechny vodárenské společnosti, které na území kraje působí. Zdražení ohlásila už na podzim třeba Severočeská vodárenská společnost, která vodou zásobuje většinu kraje. Za kubík lidé zaplatí bez pár haléřů stokorunu, říká mluvčí Jiří Hladík: „Cena včetně DPH bude 99,55 za dodání 1000 litrů kvalitní pitné vody až do kohoutku spotřebiteli a následné odvedení odpadní vody bude stát jen o 88 haléřů více.“

Na Semilsku a Turnovsku zdraží voda o více než tři procenta. Za kubík zaplatí odběratelé 109 korun. Přičemž průměrná cena vodného a stočného v Česku se pohybuje od 85 do 88 korun za metr krychlový.

Voda na Frýdlantsku zdraží v příštím roce o víc než devět procent

vodovodní kohoutek, voda z kohoutku, dřez, kuchyně

V Libereckém kraji nejvýrazněji podraží voda na Frýdlantsku. Lidé zaplatí o zhruba 9 procent víc, za krychlový metr to na vodném a stočném bude celkem 115 korun.

Investice do vodáren

Vodohospodáři zdůvodnili zdražení vody na Turnovsku a Semilsku tím, že musí nutně investovat do vodáren. Mezi ty největší bude patřit dokončení opravy přivaděče do Jilemnice nebo modernizace čistírny odpadních vod v Semilech.

Drahá voda je tradičně na Frýdlantsku. V novém roce zdražila o víc než devět procent. Za krychlový metr zaplatí odběratelé za vodné a stočné 115 korun. Vodárenská společnost to zdůvodnila nutnými investicemi a taky rostoucí cenou elektřiny a náklady na platy pracovníků.

Dotační pomoc státu

Důvodem jsou ale i podmínky dotace na rekonstrukci úpravny vody v Bílém Potoce. Na zmíněnou rekonstrukci získalo vodárenské sdružení dotaci ze Státního fondu životního prostředí České republiky. Ta činí zhruba 126 milionů. Vodohospodáři se ale zavázali, že nejpozději v roce 2020 budou z ceny vodného a stočného generovat 19 milionů korun ročně na obnovu vodovodů a kanalizací. Pokud by vodohospodáři podmínky nedodrželi, museli by dotaci vrátit. Rekonstrukce úpravny by přitom měla pomoci s hrozícím nedostatkem vody kvůli rozšíření dolu Turów na polské straně hranic.

Omezili byste kvůli hrozbě nedostatku vody vlastní spotřebu pitné vody?
autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související