Vloni začalo na Podhorskou ulici v Jablonci padat kamení, teď tam dokončují sanaci skály

14. září 2020 20:41

Technici, stavební dělníci a horolezci svah v Podhorské ulici zajišťovali už během léta. Sanační práce by měly skončit do týdne. Naše redaktorka zjišťovala podrobnosti.

Kameny začaly ze skály padat vloni

Čtěte také

Stavební dělníci a horolezci dokončují úpravy skalního masivu v Jablonci nad Nisou. Ze skály se tam začalo před časem sypat kamení, nebezpečný svah bylo proto potřeba zajistit. Jeden velký a pár menších balvanů se tam zřítil v loňském roce, místní obyvatelé, kteří bydlí hned pod svahem, se obrátili na město a požádali ho o pomoc; skalní masiv je totiž v majetku města Jablonce. Nejprve se svah zajistil narychlo, tak, aby nepadaly další kameny; skála se očistila, aby tam nebyly žádné volné kusy, a po prvním provizorním zajištěním před zimní sezonou přišla letos v létě na řadu oprava zevrubná. Ta probíhá právě v těchto dnech, na skalním masivu pracují i muži na lanech v přilbách a reflexních vestách.

Jak se opravuje skalní masiv

Sanační práce spočívají v odstranění náletových křovin a stromů, kterých zrovna tady byla celá řada, a právě kořeny stromů narušili kompaktnost skály a masiv se začal drolit. Technici také odstranili zvětralé, volné částí skalního masivu, a celý masiv překryli překrytí celého masivu speciálními ocelovými sítěmi a takzvanými georohožemi, a zajistili také stabilitu skalních bloků pomocí lokálního kotvení a plombování. Na závěr je ještě naplánovaná rekonstrukce kamenných opěrných zdí.

autor: sas
Spustit audio

Související