Vlci na severu Čech: Žijí možná i v Lužických horách, jsou i důkazy

1. únor 2018 08:50

Odborníci už několik let sledují populaci vlků v okolí Máchova jezera. Nově by ale podle stop mohli vlci být i v Lužických horách.

První důkazy o výskytu šelem – stopy a trus – v lednu získali členové Hnutí Duha. Analýza DNA by teď měla potvrdit, nebo vyvrátit, zda se skutečně jedná o vlka a odkud přišel. Důkazy o výskytu vlků v severních Čechách shromažďují odborníci z Hnutí Duha za přispění dobrovolníků z Vlčích hlídek. Ty působí ve Šluknovském výběžku na Děčínsku i v okolí Doks na Českolipsku.

Poznávací znamení vlčího trusu? Obsahuje chlupy

„Vlci rádi chodí neslyšitelně, a proto chodí po cestách a zároveň zanechávají kolem cest svůj trus,“ vysvětluje Alena Fousková, která koordinuje Vlčí hlídku kolem Břehyňského rybníka. Podobně sledovali členové Vlčí hlídky loni na jaře pobyt vlků v okolí Máchova jezera, kde prokazatelně šelmy jsou. Nově mohou být i na hranici Českolipska a Děčínska a v Lužických horách.

Stoprocentní jistota není

Podle koordinátora Vlčích hlídek na Děčínsku Radka Kříčka zatím ale stoprocentní jistota, že je vlk v Lužických horách, chybí: „Nemáme to potvrzeno se stoprocentní jistotou, ale ty pobytové znaky nasvědčují tomu, že s největší pravděpodobností to tak opravdu je.“ Odkud vlk do oblasti přišel, má prokázat také genetická analýza. „S největší pravděpodobností to budou vlci, kteří náleží k lužické populaci a mají centrum výskytu v německé Lužici a západním Polsku, ale i severočeské smečky do té populace spadají,“ doplňuje Kříček, podle kterého se zřejmě jedná o pár vlků hledající území, kde by na jaře vyvedl mladé a založil smečku.

Spustit audio

Související