Vlčí mák jako symbol Dne válečných veteránů. 11. listopadu 1918 podepsali Spojenci s Německem příměří, skončila tak 1. světová válka

11. listopad 2019 16:38

Den veteránů obou světových válek si v Česku připomínáme od roku 2001. Květ vlčího máku je i symbolem sbírky na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Česko si 11. listopadu připomíná památku válečných veteránů. Právě v tento den roku 1918 mocnosti podepsaly příměří, které ukončilo 1. světovou válku. Ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne bylo podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem. Tím se na západní frontě ukončily boje.

Symbol Dne veteránů 

Symbolem Dne válečných veteránů  je vlčí mák - květina, která jako první vyrostla na polích zničených při bojích. Předlohou k ustanovení symbolu byla báseň Na flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae. Ten sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Nadace veteránů si vlčí mák zvolila za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Jak jsme si v kraji veterány připomněli

Den veteránů nebo Den vzpomínek se slaví celosvětově. V České republice si tento významný den připomínáme od listopadu roku 2001. Symbolicky v 11 hodin a 11 minut se k připomínce na oběti válečných konfliktů na slavnostním nástupu v libereckých kasárnách připojili chemici i vojáci z Krajského vojenského velitelství.

Oběti obou světových válek uctili i příslušníci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci
Slavnostní uctění Dne veteránů v kasárnách libereckých chemiků
Slavnostního uctění Dne veteránů v kasárnách libereckých chemiků se účastnili i představitelé kraje a měst a obcí

V Liberci už tradičně oběti 1. světové války uctili také na hřbitově v Ostašově. Věnce obětem 2. světové války kladli zástupci kraje, měst na Liberecku a také bezpečnostních složek na válečném hřbitově v Ruprechticích.
V České Lípě se lidé sešli v 11 hodin na náměstí Osvobození a položili květiny k tamnímu památníku.
V Jablonci nad Nisou, v části Lukášov odhalili obnovený památník obětem první světové války. Ten původní pocházel z roku 1927 a postupně chátral, až zanikl. Nový stál přes 800 tisíc korun, na financování se podílelo i ministerstvo obrany. 

Veterány připomíná i výstava

V liberecké Krajské vědecké knihovně v souvislosti se Dnem válečných veteránů začala nová výstava, která připomíná padlé české válečné veterány. Na 19. panelech se věnuje osudům 37 mužů a žen, kteří zemřeli při službě v Armádě České republiky. Panely s fotografiemi jsou ve třetím patře knihovny k vidění až do 25. listopadu.

autoři: Eva Malá , Lucie Fürstová , Jan Charvát
Spustit audio