Vlašský salát podle receptu z roku 1911

Vlašský salát, z kelímku či papíru, z bufetu či mléčného baru, si leckdo pamatujeme. Byla to dobrota, která s dnešními průmyslovými saláty nedá srovnávat. V dobách našich babiček se ale vlašák připravoval úplně jinak.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je otištěn v dobové kuchařce:

„Nejprve se upraví majonéza. Do 4 žloutků syrových se po kapkách lije ¼ litru tabulového oleje za stálého míchání. Přidá se soli, pepře, lžička hořčice, šťáva z jednoho citronu, trochu vinného octa, drobně sekaná cibulka, kapary a máme-li aspik, dáme ho též několik lžic.

Poté se nakrájejí na tenké nudličky různé kousky masa: telecí pečeně neb hovězí, kousek šunky, vařené hovězí maso, malý uzený vařený jazyk, vařené bramborky, celer, boby, též jablko. Pak se 3 vejce uvaří natvrdo, bílky se zkrájejí na nudličky a žloutky prolisují. Malé nakládáné okurky se též zkrájejí na nudličky. Mléčí ze slanečka se dobře utře a přidá zároveň s prolisovanými žloutky k majonéze.

Směs se ochutná, aby bylo vše přiměřeně kyselé a slané a nechá se státi nejméně hodinu. Pak se forma pudingová vymaže olejem, naplní připravenou smíšeninou a postaví do studena. Když ztuhla, vyklopí se na mísu a zdobí se salátem hlávkovým, úhořem, aspikem bílým a červeným, Místo slanečka mohou se dáti sardele zkrájené.“