Vlašský salát podle receptu z roku 1903

Představte si, že i v dobách našich babiček se připravoval vlašský salát. Ale nepředstavujte si ten, na který jsme zvyklí. Do tehdejšího vlašáku patřilo třeba mlíčí ze slanečka, sardinky či kaprlata. Recept vybrala Vladimíra Jakouběová a natočil Jaroslav Hoření.

Jak připravovala vlašský salát Vlasta Štěpánová, napoví recept z roku 1903:         

Brambory uvař a za tepla ještě polij octem s vodou. Do toho se dá telecí pečeně, uzené maso, kyselé okurky, cibule, slaneček, sardinky, sardele, vejce na tvrdo vařená kaprlata, jablko, vařené boby, vše rozsekané. Dobře jest mlíčí ze slanečka rozetříti s octem a tím rozmíchati.

Na míse se všechno upraví a ozdobí na vrch kaviarem, řízky sardelí a sardinek, citronu a pod. Políti se může též utřeným žloutkem, k němuž se přidává oleje a estragonského octa. Hotový salát dá se k ledu.

Kdo chce míti salát ještě ozdobnější, vyloží formu aspikem, ozdobně krájeným bílkem, žloutkem, stočenými sardelkami, račími ocásky, a pod. Na tu ozdobu po lžíci klaď opatrně salát již dobře smíchaný, kyselý a solený a pak nech u ledu. Před dáním na stůl forma se pomocí pokryté mísy překlopí; aby plech pustil snadno, postačí na okamžik jej zahřáti šatem smočeným v horké vodě.

Že do salátu toho lze dáti i pistacie, okatice a pod., samo se rozumí.