Vladimír Nedeliak úspěšně pěstuje jiřiny v Krkonoších

3. říjen 2021 09:17

„Na podzim, když kvetou jiřiny“ - tahle zlidovělá písnička pochází z jedné krkonošské vsi. Jeden z nejlepších členů spolku Dahlia pěstuje už patnáct let ty nejkrásnější jiřiny na horském svahu.  Že se květina původem z amerických tropů v Krkonoších cítí jako doma, o tom se přesvědčila v zahradě pana Vladimíra Nedeliaka Eliška Pilařová.

Dům v horách, vysoko na kopci. A tady nádherný barevný záhon křehkých jiřin. Jiřinky mají rády slunce, takže jak se jim v Krkonoších daří?

Čtěte také

„Je tady výhoda větší vlhkosti. Jiřiny si ji berou ze vzduchu, dýchají listy. Loni a předloni byl velmi suchý rok a přesto jiřinky tady na horách krásně šly."

Jsou tu k vidění stovky jiřin. Deset odrůd dokonce Vladimír Nedeliak sám vyšlechtil.
„Měl jsem dva tisíce druhů. Mohl bych mít i víc, ale musím se každý rok mírnit. Protože roky přibývají, už je mi 76 let. Takže podle toho se musím chovat."

Na podzim čeká opět velká práce. Vyrýt hlízy a uskladnit. Ovšem s vidinou radosti, že další rok budou opět krásně kvést.
„Je to neskutečná práce. Celou zimu je ošetřovat, ale když chce člověk něco dokázat, tak to musí dělat srdcem. Mě to tak chytlo, že jsem začal jezdit po výstavách, medailí tam mám asi padesát."

Čtěte také

Nejlepší expozice, největší květ.
„Manželka mi říká, už to nemáme kam dávat. Co s tím budou děcka dělat, až tady nebudeme. Tak jí odpovídám, dají to prostě do sběru."

Nahoře jsou vidět další a další záhony jiřin. Přicházejí se lidé na jiřiny podívat a obdivují je?
„Chodívají sem. Dokonce i cizinci se občas zastaví. Ti jsou jak v Jiříkově vidění. Nebo spíš jak v Jiřinkovém vidění. Říkají, tohle není možné, v Krkonoších. Ve světě je vypěstováno celkem 35 tisíc druhů jiřin."

Páter František Hurdálek ve 30. letech 19. století dokonce založil v České Skalici na Náchodsku i jiřinkové bály.
„Také jsem v České Skalici vystavoval, moc se mi tam líbí. Koná se to v Muzeu Boženy Němcové a to je fantastické," dodává s úsměvem Vladimír Nedeliak.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související