Vítr v Libereckém kraji lámal stromy, poškodil elektrické vedení a školáky nechal doma

10. únor 2020 10:29

Hasiči likvidovali popadané stromy od nedělního večera, vyjížděli k téměř 70 případům. Hejtmanství doporučilo rodičům, aby raději děti neposílali do školy.

V noci z neděle na pondělí lámal silný vítr v kraji stromy. Některé spadly na silnici, jeden i na střechu rodinného domu v Raspenavě na Frýdlantsku. Problémy řešili také energetici. Bez proudu bylo 2 300 lidí na Českolipsku, v Kryštofově údolí a Novině zhruba tři sta domácností. Podle distributora by dodávka měla být obnovena okolo půl jedenácté.

Vedení Libereckého kraje kvůli silnému větru doporučilo rodičům, aby nechali děti v pondělí raději doma. Řada z nich do škol přesto přišla. Někteří rodiče o této možnosti vůbec nevěděli, jiní děti mimořádně přivezli autem. Do školy nešli například někteří školáci z České Lípy.

K preventivnímu opatření přistoupila i liberecká Zoologická zahrada, v pondělí je po celý den pro návštěvníky nepřístupná. Podle ředitele ZOO Davida Nejedla vichřice žádné školy v zahradě nenapáchala, jedná se o preventivní opatření. Zvířata zůstávají běžně ve svých venkovních výbězích.

autoři: jij , sas
Spustit audio