Vítězem Zimní olympiády dětí a mládeže se stal Liberecký kraj. Karlovarští skončili na devátém místě

24. leden 2020 10:00

Devátý ročník zimní olympiády dětí a mládeže patří do historie. Velkolepá sportovní událost 23. ledna večer oficiálně skončila závěrečným ceremoniálem v karlovarské KV aréně. Účastníci olympiády se dnes postupně začínají rozjíždět do svých domovů.

Vítězem dětské olympiády se získanými 247 body se stal Liberecký kraj. Mladí sportovci z Libereckého kraje si také z Karlových Varů odvážejí nejvíc zlatých medailí, a to třináct. V celkovém hodnocení skončil na druhém místě Královéhradecký kraj a na třetím Jihomoravský kraj.

Tým z Karlovarského kraje, který letos olympiádu pořádal, skončil se 154 body devátý. Sportovci z Karlovarského kraje vybojovali šest zlatých, šest stříbrných a 12 bronzových medailí. Místní sportovci byli nejúspěšnější v karate, běžeckých disciplínách nebo v lyžařském orientačním běhu.

„Přiznám se, že jsme to nečekali. V roce 2018 získali naši sportovci v Pardubickém kraji na zimní olympiádě dětí a mládeže 13 medailí, tipovali jsme, že letos to bude u nás podobné. Ale ta radost každý olympijský den rostla a 24 cenných kovů, to nás moc potěšilo. Plánujeme společné setkání s olympijskými medailisty a jejich trenéry, chceme všem poděkovat za vynikající reprezentaci regionu,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis, kterého medailový zisk regionu příjemně překvapil.

Karlovarský kraj pořádal dětskou zimní olympiádu poprvé

Do soutěží ve 12 sportech a 33 disciplínách se zapojilo 1980 mladých sportovců, trenérů a vedoucích výprav. Poslední medaile se dnes udělovaly v akrobatickém lyžování, běžeckém lyžování, biatlonu, ledním hokeji, v lyžařském orientačním běhu, rychlobruslení, šachu a snowboardingu.

Soutěžilo se kromě Karlových Varů také na Božím Daru, v Chebu, Mariánských Lázních, Ostrově a Sokolově. Mladí sportovci byli ubytovaní v Jáchymově. Organizátoři olympiády se museli potýkat s nedostatkem sněhu a náročnými přípravami. Některé disciplíny bylo třeba přesunout. Bylo to poprvé, co účastníci dětské olympiády zavítali i do jiné země, a to do Německa na výše položený Fichtelberg.

Kraj na pořádání olympiády dostal dotaci šest milionů korun od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, dvěma miliony přispěl Český olympijský výbor a další partneři akce. Dotace a dary pokryli náklady asi z poloviny.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. Minulou zimní olympiádu pořádal Pardubický kraj.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související