Víte, jak se udržují železniční exponáty v Národním technickém muzeu?

18. únor 2012
Region expres , Region expres , Region expres

V dalším vydání Region expresu jste dozvěděli, kolik že železničních přejezdů má město Mělníka a zaměřili jsme pozornost na exponáty Národního technického muzea. Tentokrát nás například zajímalo, jak se ty železniční do budovy v Praze na Letné vlastně dostaly, ale nejen to.

Tématem prvního příspěvku jsou železniční přejezdy. Abychom byli konkrétní - Region expres věnuje pozornost těm, které má město na soutoku Labe a Vltavy - tedy Mělník. Zasvěcené informace poskytl v tomto směru Vladimír Janáček ze Správy železniční dopravní cesty.

Není to tak dávno, co Region expres zavítal do Národního technického muzea. Představil vám železniční exponáty. Tentokrát jsme se zajímali o to, jak bylo možné právě tyto exponáty do muzea přepravit. A nejen to. Víte například, jak se udržují v odpovídajícím stavu a především čistotě? Ředitel železničního muzea Jiří Střecha o tom vyprávěl.


Zprávy z železnice:
Lidové noviny nedávno zveřejnily informaci, že Ministerstvo dopravy připravuje smlouvu, kde se mají všichni tuzemští železniční dopravci zavázat k tomu, že si budou navzájem uznávat jízdné.

Samotné vzájemné uznávání se rozdělí do dvou fází. V první má platit pouze pro firmy, které uspějí v tendru na některou z tratí. A co vyřeší druhá fáze? Jízdné na trati z Prahy do Ostravy a pochopitelně i v opačném směru.

Cenu jízdenek bude přepočítávat speciální účetní centrum. Hlavním klíčem k dělení zisku se pak má stát počet ujetých kilometrů. Pro cestující to bude znamenat jediné - koupí si lístek bez ohledu na skutečnost, kterého dopravce si nakonec zvolí.


Na středočeských tratích můžete hojně využívat ke svým cestám soupravy CityElefant. Možná ale nevíte, že po kolejích už jezdí jedenáct let. Tyto soupravy výrazně obohatily vozový park Českých drah, které jich mají k dispozici 75. Není bez zajímavosti, že dnešní nízkopodlažní patrovou jednotku řady 471 začala už před dvaceti lety vyvíjet tehdejší Moravskoslezská vagónka Studénka ve spolupráci se společností AEG.

autor: Pavel Petr
Spustit audio