Víkend přináší ideální podmínky pro lyžaře, běžkaře i bruslaře

Liberecký kraj za sebou má zatím nejmrazivější týden letošní zimy. Zároveň v Česku pokračují jarní prázdniny a do Jizerských hor a Krkonoš opět zamíří tisíce lidí.

Podmínky v lyžařských střediscích jsou v těchto dnech podle vlekařů velmi dobré. V Jizerských horách a v západních Krkonoších se lyžuje ve všech areálech. Například na libereckém Ještědu je v provozu šest kilometrů sjezdovek, říká Renata Balašová z lyžařského střediska: „Pro děti máme připravenou lyžařskou školu hned u centrálního parkoviště, k dispozici je cvičná loučka Bucharka a pro náročnější je sjezdovka Slalomák nebo Pod lany F10, kde se lyžuje i večer. Na sjezdovkách je padesát centimetrů sněhu.“

Sněhu je dostatek

V krkonošském Harrachově leží na svazích 50 až 70 centimetrů sněhu, na Tanvaldském Špičáku půl metru až metr a v Rokytnici nad Jizerou až 110 centimetrů.

Běžkaři se psy budou mít v Jizerských horách speciální okruh

Jizerské hory v zimě

Nová turistická trasa vyrostla nad Bedřichovem v Jizerských horách. Do budoucna by mohla sloužit speciálně pro rekreační běžkaře se psy.

Stopy se upravují na Jizerské magistrále, v okolí Kořenova nebo Harrachova, ale i sousedních polských Jakušicích. Ti, kdo by chtěli na běžky do Polska vyrazit, ale musí počítat s tím, že se právě v okolí Jakušic o víkendu poběží nejslavnější polský lyžařský závod – Běh Piastů.

Užijí si i bruslaři

Bruslí se na jizerskohorských přehradách, na harcovské přehradě v Liberci i na jabloneckém Mšeně a díky současným mrazům je led dostatečně silný. Zamrzlé je i Máchovo jezero. Meteorologové ale čekají, že mrazy budou postupně polevovat a o víkendu by se teploty mohly dostat i nad nulu.

Spustit audio

Související