Videoprojekce a konzumní svět. V Liberci vystavuje německý umělec Heinz Schmöller

Liberecká galerie Technické univerzity DADS uvedla výstavu mladého německého umělce Heinze Schmöllera. Do Liberce přivezl multimediální expozici na míru vytvořenou pro syrový prostor galerie. Dominuje jí velká videoprojekce.

„Je to scéna, kterou máme dostatečně zažitou, když chodíme po české krajině. Když se na to ale díváme déle, zjistíme, že tam není něco v pořádku,“ říká kurátor výstavy Jan Stolín a pokračuje: „U nás takové množství ovcí jen tak někde nespatříme, v ten moment nám dojde, že se jedná o věc, která asi manipuluje se známými obrazy, které máme zažité v povědomí. Týká se to všech videí výstavy.“

Na výstavu s názvem Pověra přivezl Heinz Schmöller videa a objekty. V Německu ale tvoří i obrazy. „Je důležité, že jsem tu mohl ukázat více videí. Normálně vystavuji jen jedno a přidávám výtvarné objekty. Tady mohu poprvé kombinovat a předvést jich víc,“ popisuje autor Heinz Schmöller. Ve své tvorbě používá Schmöller už existující objekty a materiály půjčené z konzumního světa, proto ho potěšilo umístění galeria DADS v prvním patře libereckého obchodního domu Plaza.

Německý umělec Heinz Schmöller vystavuje v liberecké galerii DADS

„To mi dělá hodně radost, jde mi to vlastně svým způsobem naproti. Na výstavě mám i další práce, tam je možná zřetelněji vidět, že jsou to částečně konzumní objekty nebo hračky,“ říká umělec.

„Heinz Schmöller je pro mě něčím, co je v německém prostředí časté – určitá kritičnost k věcem, otočení situací naruby, to mi přijde pro německé umělce svým způsobem typické,“ dodává Jan Stolín. Výstava německého výtvarníka potrvá do 24. února.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio