VIDEO: Vietnamci v Liberci bujaře vítali nový rok, nechyběly exotické dobroty

Rok 2017 vítala v Liberci velkou oslavou i vietnamská komunita. A to přestože Nový rok se ve Vietnamu slaví až 28. ledna. V Lidových sadech se na oslavě sešlo na 300 Vietnamců, mezi nimi i zhruba dvacítka pozvaných Čechů. Mezi nimi byla i naše reportérka Lucie Fürstová.

Sál v Lidových sadech plný až k prasknutí – dlouhé řady stolů s bílými ubrusy a spoustou vietnamských pochoutek a u nich Vietnamci všech věkových kategorií – tak vypadala novoroční oslava vietnamské komunity v Liberci. Dobroty, které měli hodující k dispozici, připravil vietnamský kuchař Lê Đức Sơn. „Dělám závitky, krevety, sépie i mladé hovězí,“ říká. Hostinu pro 300 lidí připravoval zhruba dva dny.

Celý večer se na pódiu střídala taneční i pěvecká vystoupení – jedno za druhým. Na večírek byla pozvaná i Ivana Pekařová ze zahraničního oddělení Technické univerzity v Liberci: „Máme na starosti studenty z Vietnamu, moc je obdivuju za to, že studují v češtině,“ říká Pekařová.

Celým večerem provedl Lê Văn Bản, předseda svazu Vietnamců v Libereckém kraji: „Jsme moc šťastní, že vietnamských krajanů přišlo tolik a ceníme si také toho, že přišli i čeští přátelé s rodinami.“ Vietnamsko-český novoroční večírek zakončila volná zábava a bohatá tombola. Skutečný rok kohouta ale Vietnamci přivítají až 28. ledna, většinou v rodinném kruhu.

Vietnamské pochoutky
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio