VIDEO: Umělá ruka vytištěná 3D tiskárnou. Žádné scifi, ale realita laboratoře liberecké univerzity

13. říjen 2016

Vědci z celé Evropy si dnes na Technické univerzitě v Liberci vyměňují své poznatky v oboru 3D tisku a skenování. Seznamují se taky s prvními výsledky práce nové univerzitní laboratoře prototypových technologií. Moderní 3D tiskárny umí navrhovat například bezpečnější pneumatiky a autodíly nebo pomůcky pro zdravotně postižené. Třeba pružnou náhradní ruku. Ta zvládne tak titěrné pohyby, že s ní lze vytrhávat pinzetou i obočí.

„Bionickou ruku jsme vytiskli na 3D tiskárně v laboratoři prototypových technologií. Je osazená elektronikou, kterou jsme částečně vyrobili u nás na fakultě,“ říká Jan Koprnický, odborný asistent liberecké univerzity a pokračuje: „Zatím nemá žádný snímač, tak se pohybuje automaticky díky počítači, který je uvnitř, má taky motory, který s ní pohybují.“

„Propojování mechanických věcí s lidskou tkání je v oblasti výzkumu a určitě je výzvou,“ dodává Koprnický.

Michal Ackermann, odborný asistent, který působí na liberecké univerzitě, umí pomocí technologie spékání kovových prášků v inertní atmosféře dusíku nebo argonu spéct laserem náhradní kost přímo na míru pacienta. „Fyziologický tvar kostí je velmi specifický, u každého pacienta jiný. Díky technologii spékání kovového prášku jsme schopní ten tvar aplikovat,“ vysvětluje Ackermann.

Laboratoř prototypových technologií na Technické univerzitě v Liberci má řadu moderních 3D tiskáren

Pomocí 3D tisku je možné v univerzitní laboratoři je možné vytisknout na míru prakticky cokoliv, a to za kratší dobu, než nabízejí jiné výrobní technologie.

Kromě toho liberečtí vědci z univerzity také navrhují nové designy autodílů a bezpečných pneumatik. Tisknou navíc na oděvy cedulky s informacemi na údržbu v Braillově písmu pro zrakově postižené, což je univerzitní patent.

Laboratoř prototypových technologií na Technické univerzitě v Liberci má řadu moderních 3D tiskáren
Spustit audio