VIDEO: Ulicemi Turnova se vine rekordní šála. Spojuje náměstí s muzeem

19. červen 2017
Koktejl

Turnov, srdce Českého ráje, zdobí půl kilometru dlouhá pletená šála. Jako obrovská girlanda se táhne po lampách a stožárech z turnovského muzea ve Skálově ulici až na hlavní náměstí. Láká na novou výstavu zaměřenou na novinky ve využívání ovčí vlny v módě, umění i jako ekologický materiál k zateplování fasád ve stavebnictví.

Obří šálu z jednotlivých upletených či uháčkovaných kusů pomáhala sešívat Michaela Novotná z turnovského muzea. „Šály nám nanosili obyvatelé Turnova, posílali nám je ale lidé poštou z celých Čech i z Moravy,“ vysvětluje Novotná.

Kurátorka výstavy v tamějším muzeu Na vlně vlny – na kterou má rekordní turnovská šála taky upozornit – Jana Válková Střílková doufá, že lidé díky výstavě začnou víc věřit ovčí vlně. „Aby si uvědomili, jak je vlna úžasný materiál a co všecko z toho jde vyrobit. A my ji vyhazujeme,“ upozorňuje kurátorka. Výstava Na vlně vlny, na které jsou k vidění trendy kabelky, kloboučky, originální botičky i šaty, originální obrazy či huňaté plavky, potrvá až do poloviny září.

Šála jako girlanda, v létě netradiční ozdoba města Turnov
Rekordní šála v Turnově
Spustit audio