VIDEO: Tanečníci baletu DFXŠ tvrdě trénují, představí Malého prince

Petrolejové lampy nebo Malého prince uvidí premiérově v Liberci milovníci baletu. V nadcházející sezóně představení uvede Divadlo F. X. Šaldy. Tamní baletní soubor je posílený o nové členy a připravuje celkem tři premiéry. My vás teď vezmeme přímo do baletního sálu Malého divadla, kde se představení připravují.

Liberečtí tanečníci na trénincích u zrcadel trénují pod přísným dohledem čerstvé držitelky liberecké Thálie Marie Gornalové. Ta jim vždy v rychlém sledu za sebou ukáže a pojmenuje baletní a tanečníci je následně opakují. Tanečníci se už chystají na první premiéru letošní sezóny na Petrolejové lampy. „Pro mě to není až tak technicky náročné, s tím herectvím bude trošku zajímavější práce,“ říká Gornalová.

Drama Petrolejové lampy na motivy stejnojmenného románu Jaroslava Havlíčka uvádí liberecké divadlo v tanečním provedení jako vůbec první v České republice říká šéfka baletu Alena Pešková: „Byl to společný nápad můj a pana Libora Vaculíka. Je to legenda českého baletu, jsem ráda, že nabídku přijal a spolupracuje s námi.“ Liberecký balet má novou dramaturgyni Petru Březovskou.

Malý princ bude pro rodiny s dětmi. Poetická a oddechová záležitost. Alena Pešková

Malý princ v Liberci

Druhou premiérou baletní sezóny bude taneční příběh pro rodiny s dětmi na motivy známé knihy Malý princ, režíruje a částečně produkuje Mackbeth Kaněra. „Vznikla z toho docela unikátní záležitost, kdy pro náš soubor hudbu složí australský skladatel,“ vysvětluje Pešková. Autorkou libreta a choreografie Malého prince je členka baletního souboru Margaux Thomas.

Poslední představení sezóny je hudebně taneční mystérium Stvoření, které Šaldovo divadlo uvede hudebně-taneční inscenaci v únoru příštího roku. Na první baletní premiéru nové sezóny Petrolejové lampy se diváci můžou těšit ale už 10. listopadu. Liberecké divadlo F. X. Šaldy se také chystá na festivaly a přehlídky. Už na konci září bude baletní soubor tančit na festivalu Zlatá Praha. V říjnu pak plánuje představení, Jekyll a Hyde v žitavském divadle. V dubnu příštího roku se liberecké divadlo chystá na Mezinárodní den tance.

Tanečníci baletu z libereckého DFXŠ na tréninku
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio