VIDEO: Psi a kočky v Turnově rehabilitují v unikátní vaně s běžícím pásem

Běžící pás ponořený ve vodě ve speciální vaně a v té se skoro ztrácí malá jezevčice. Tak takhle vypadá psí rehabilitace v centru Turnova. Fyzioterapeutka tam pomáhá zvířatům se zdravotními problémy, jako třeba fence Elišce. Ta je po operaci páteře a její majitelé se rozhodli, že se nevzdají a Elišce pomůžou, aby se zase dokázala postavit na necitlivé zadní tlapky.

Velká kovová prosklená vana s pohyblivým pásem – to je speciální akvaterapeutická vana. „Pomáhá například pejskům s neurologickými problémy vrátit se zpět do aktivního života,“ vysvětluje psí fyzioterapeutka Barbora Šulcová.

Během terapie se zrychluje a zpomaluje tempo, snižuje i zvyšuje hladina vody. „V té vaně se vlastně pejsek znovu učí chodit,“ dodává Šulcová.

Naděje na zdravé tlapky

„Pokrok díky rehabilitacím je určitě znát,“ říká majitel psa, který absolvoval rehabilitace ve speciální vaně. „Není to jednoduché…je to zápřah, chce to i mít zvířata rád. Teď máme naději, že naše fenka alespoň nějak chodit bude.“

Petr Vítámvás, majitel fenky Elišky, která speciální fyzioterapii absolvuje kvůli vyhřezlé ploténce

Fyzioterapii pro psy doporučují i veterináři, například Karolína Svobodová: „Po dlouhou dobu byla fyzioterapie opomíjenou součástí následné terapie. Dnes už ji lidé začínají vyhledávat, porozuměli tomu, že fyzioterapie je nedílnou součástí léčby.“

Fyzioterapii nemusí podstupovat jen psi, ale kočky. Tu ve speciální vaně ovšem jen ty, co se vody nebojí.

Psí rehabilitace
Psí fyzioterapie - to je i cvičení na míči
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio