VIDEO: Na harleyi projel slavnou Route 66. Vít Moudrý a jeho moto „mazlík“

20. červenec 2017
Koktejl

Cestovatel, publicista a vášnivý fotograf Vít Moudrý si splnil svůj klukovský i americký sen. Zcestoval přes 80 zemí světa a navštívil všechny kontinenty, ale jedním z jeho největších „srdcových“ zážitků je výprava napříč Spojenými státy na motorce značky Harley Davidson po slavné Route 66.

Své dobrodružství, které podnikl s partou přátel v roce 2009, a při kterém najel 5000 mil, tedy 8200 kilometrů, zdokumentoval Vít Moudrý téměř dvaceti tisíci fotografiemi. Cestu plánoval tři roky, stejně dlouhou dobu psal o výpravě knížku. Vydal ji pod titulem Expedice Route 66 – 5000 mil legendami USA. „V Národní knihovně v Praze mi řekli, že 1600 fotek se snad ještě nikomu nepovedlo do jedné knihy naskládat,“ říká s úsměvem zkušený cestovatel, kterého zážitky z různých koutů světa doslova „nabíjejí“ pozitivní energií.

A proč jako dopravní prostředek zvolil zrovna Harley Davidson? „Přišlo mně naprosto stylové projet Route 66 na tom stroji, protože patří k Americe,“ komentuje Vít Moudrý. „Je to stejná legenda jako sama Matka silnic.“

Route 66 v Novém Mexiku

Manželce vždycky říkám, víš, miláčku, to je ten báječnej mužskej svět, to prostě nemůžeš pochopit.

Náročná nebyla jen sama motorkářská výprava, složité bylo i plánování cesty. „Route 66 rozhodně není jako nějaká česká dálnice,“ vysvětluje Vít Moudrý. „Museli jsme si otevřít na stole současnou mapu USA a ty silnice s novým číslováním doslova vyzobat, zaznamenat každou odbočku a zjistit, jestli nejsou ty cesty jednosměrné, takže ten itinerář jsme dávali dohromady tři roky, má asi 60 stran a troufám si tvrdit, že ho nemá ani americká Asociace Route 66,“ prozrazuje dobrodruh s úsměvem na tváři.

Údolím smrti na motorkách. V 71 stupních Celsia

Texas, Nové Mexiko, Arizona, rudé pouště, Grand Canyon, ale i Údolí smrti - to jsou jen některá místa, kudy parta motorkářů v čele s Vítkem Moudrým projížděla. „Nechtěli nás nechat projet, ten den měl zrovna v Údolí smrti padnout teplotní rekord z roku 1913 - 71 st.C. na slunci,“ vzpomíná Vít Moudrý.

„Manželka nemohla pochopit, proč tak tvrdošíjně chceme projet právě tu šestašedesátku,“ vzpomíná motorkář a dodává: „Já jí na to vždycky říkám, víš, miláčku, to je ten báječnej mužskej svět, to prostě nemůžeš pochopit.“

Route 66 - Hackberry

Poslechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Liberec.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.