VIDEO: Mladí divadelníci z různých koutů kraje hráli v Liberci

8. duben 2019

Jedenáct divadelních představení během dvou dnů. Tak vypadala krajská přehlídka dramatické tvorby základních uměleckých škol v Liberci.

Podle organizátora akce Lukáše Horáčka je přehlídka setkáním dětí, které si hledají cestu k divadlu

Dětská a studentská představení hodnotila odborná porota v Liberci na Krajské přehlídce literárně dramatických oborů základních uměleckých škol. Na divadelních prknech nestál téměř nikdo z účinkujících poprvé, přesto všichni viděli i konkurenční představení, aby načerpali inspiraci. Dvě zlatá pásma si ze soutěže odnesli mladí herci z domácího souboru Vydýcháno a další putovalo do Turnova.

Dvoudenní maraton soutěžních představení zahájila inscenace Přátelé z plátna. Zahrály ji děti ze 4. ročníku dramatického oboru liberecké ZUŠ pod vedením herečky Naivního divadla Michaely Palaščákové: „Nechali jsme se inspirovat groteskou, celé představení je autorské. Všechny inscenace jsou srdečními záležitostmi každé ZUŠky, atmosféra je tu skvělá.“

Herce i diváky celou soutěží provázel organizátor Lukáš Horáček: „Přehlídka je vlastně setkáním dětí, které průběžně pracují, rozvíjejí se a hledají si cesty k divadlu a k umění vůbec. Když můžeme vylézt na ta prkna a zahrát si, je to taková odměna.“

Všechna vystoupení bedlivě sledovala tříčlenná porota v čele s předsedkyní Irenou Konývkovou. Do finále soutěže porota poslala liberecký soubor Vydýcháno s představením O medvědovi, který nebyl.

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.