VIDEO: Jak cvičí sloni? Liberecké sloní dámy Rání a Bala vám to předvedou

Téměř šedesátiletá sloní babička Rání a její mladší spolubydlící slonice Bala cvičí v liberecké zoologické zahradě každý den. Ošetřovatelé s nimi trénují povely ve výběhu, a to i přesto, že je zoo v současnosti pro návštěvníky zavřená a sloní rozcvička je tak bez publika. Proč vlastně zvířata cvičí?

Ošetřovatelé v liberecké zoo pravidelně každé dopoledne cvičí se dvěma slonicemi. Zahrada je kvůli současné epidemické situaci uzavřená, a tak cviky, které obvykle s nadšením sledují návštěvníci, jsou teď bez publika. Ošetřovatelům to nevadí; cvičení totiž není pouze atrakcí pro návštěvníky, je důležité spíš pro samotné slonice Balu a Rání.

Rání a Bala se svým ošetřovatelem

Dvě liberecké slonice zvedají chobot, ale i nohy, nebo se otáčí dokola; to vše na povel a s vidinou pamlsku, který si pak za odměnu šikovně vezmou chobotem od svého ošetřovatele Václava Aschenbrennera. Své známé ošetřovatele slonice Rání vítá radostným hlasitým cvrlikáním, které by od slona málokdo čekal, uslyšíte ho v reportáži.

Kolem výběhu v liberecké zoo by při pravidelné rozcvičce za běžných okolností stáli nadšení návštěvníci a šikovným slonicím tleskali. Proč sloni každé dopoledne i přesto stále venku trénují? „Pravidelné cvičení se vždy setkávalo s oblibou u návštěvníků. Sloni ale cvičí proto, abychom je mohli snadněji veterinárně vyšetřit a nemuseli je uspávat. Je to pro ně ale také forma hry a rehabilitace. Sloní babička Rání je stále ve skvělé kondici, a je to i díky cvičení,“ vysvětlila mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Slonice Rání je přátelská a zvědavá

Podle ředitele Davida Nejedla patří liberecký sloninec k jednomu z posledních v Evropě, kde se chovatelé starají o slony v přímém kontaktu. 58letá sloní babička Rání je v současnosti druhou nejstarší slonicí v Česku. Do Liberce se dostala jako malé slůně z Indie. Její o 20 let mladší společnice, slonice Bala, ta vyrostla v cirkuse a do liberecké zoo připutovala ze zoologické zahrady v německém Münsteru, kde pro ní pobyt nebyl vhodný, tamní sloní stádo ji nepřijalo. V Liberci si s ní Rání rozumí dobře, ve výběhu například Bala často chodí za starší slonicí a chobotem se jí drží za ocas.

autor: Lucie Fürstová

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.