Vybraní Liberečané si zahrají v americkém velkofilmu

23. červenec 2018

Liberec si pro svůj nový velkofilm s pracovním názvem Bosco vybrali američtí filmaři. Na podzim budou ve městě točit davové scény, do kterých potřebují až 400 komparzistů. Vybírali si je na konkurzu, o který byl velký zájem.

„Hledáme lidi od pěti do sedmdesáti let, celé skupinky lidí, které se jdou bavit na nějaký festival,“ říká Jiří Hrstka, vedoucí obsazení komparzu. „Na jaře jsme v Liberci točili fantasy film s Orlando Bloomem, museli jsme přivézt pražský komparz, ten liberecký teď hledáme poprvé,“ dodává Hrstka.

„Je výhodné, aby u vás točili filmaři,“ říká výkonná ředitelka filmové kanceláře ve Zlíně

Michaela Hladká

Na začátku byly dvě otázky, které si položili zakladatelé zlínské filmové kanceláře. „Proč je důležité, aby filmaři točili v našem městě, a jak jim můžeme pomoct?“ Výsledné odpovědi nám prozradila výkonná ředitelka Magdaléna Hladká. V rozhovoru jsme také řešili výchovu dalších filmařů, financování filmů a také čím filmaři dokážou zaměstnance kanceláře překvapit.

O Liberec je u zahraničních filmařů zájem, říká vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu David Pastva: „V posledních letech se tomuto tématu věnujeme, snažíme se filmařům vytvořit příjemné podmínky.“ Filmaři přinášejí městu i peníze. „Do městské pokladny je to za kalendářní rok milion korun až milion a půl.“

Davové scény s libereckým komparzem budou američtí filmaři natáčet v centru města celkem šest nocí v termínu od 17. září. V Liberci bude letos ještě natáčet například Česká televize dokument o Edvardu Benešovi.

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.