Vichřice řádila i v liberecké zoologické zahradě, popadané stromy zastavily dopravu

Popadané stromy a větve v Zoologické zahradě v Liberci jsou následkem páteční vichřice. Zoo je dnes kvůli odstraňování škod pro návštěvníky zavřená.

Jak řekl ředitel zahrady David Nejedlo, vzrostlý buk spadl na výběh koní Převalského, u šimpanzů zase nevydržel nápor větru smrk. Po zahradě jsou i polámané větve. Nejedlo škodu předběžně vyčíslil na tisíce korun. V sobotu se tak v zoo bude pracovat na odklízení popadaných stromů a větví a na opravách. Stromy zřejmě byly podmáčené. “Ještě v noci se očekává silný vítr, takže uvidíme, co to ještě přinese,” doplnil Nejedlo. Poškozené výběhy podle něj pracovníci zahrady zabezpečili.

Není to poprvé, kdy podobným způsobem vítr libereckou zoologickou zahradu zasáhl. Největší škody v liberecké zoo způsobil před 13 lety orkán Kyrill. Tehdy silný vítr porazil 15 vzrostlých stromů, které poničily vybavení zahrady i některé expozice. Bouře ale kácela stromy i v letech 2019 nebo 2020.

Komplikace v dopravě

Liberecký kraj zasáhl v pátek odpoledne silný vítr, na Frýdlantsku meteorologové naměřili i nárazy kolem 90 kilometrů v hodině, v Liberci byly nárazy o něco slabší. Hasiči vyjížděli v kraji k desítkám událostí, hlavně k popadaným stromům. Na čtyřech místech na Liberecku, Jablonecku a Semilsku zastavily popadané stromy dopravu na železnici. Na trati z Višňové do Frýdlantu najel do spadlého stromu vlak, “Bylo to ale bez zranění,” řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Popadané stromy komplikovaly i dopravu na hlavních silnicích 9 na Českolipsku nebo 10 na Jablonecku a Semilsku.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související