Víc než stoletá rozhledna Černá Studnice je jednou z nejvyšších v Jizerských horách

15. leden 2019
Česko – země neznámá

Jizerské hory v Libereckém kraji na severu Čech nabízejí řadu zajímavých míst. A když chcete těchto míst vidět hned několik najednou, je nejlepší vystoupat na některou z tamních rozhleden. Těch je tu nezvykle velký počet. Začaly vznikat na počátku 20. století. Z velké části za tím stál Německý horský spolek pro Ještědské a Jizerské hory.

Tak tomu bylo třeba na Černé Studnici, vrcholu nad Jabloncem nad Nisou, kde byla roku 1885 postavena dřevěná vyhlídka a později kamenná rozhledna. Kamennou rozhlednu vyprojektoval architekt Robert Hemmrich z žulového kamene, aby dlouhodobě odolávala drsným horským podmínkám.

Hora Černá Studnice byla pro Jablonec to, co pro Liberec Ještěd. Ústředí Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory si ale víc všímalo Ještědu. Jablonečtí se proto trhli a založili vlastní spolek. Ten pak vyhlásil veřejnou soutěž na návrh souboru staveb na Černé Studnici. Ze soutěže vzešel vítězně právě projekt jabloneckého architekta Roberta Hemmricha, který rozhledně vtiskl podobu neohrožené strážní věže Jizerských hor.

Zrod rozhledny popisuje Jan Nouza v brožuře „O historii a osudech rozhleden v Jizerských horách a okolí“. Majitel panství hrabě Desfours nakonec přistoupil na výměnu stavební parcely za dva jiné pozemky, které spolek pro tento účel zakoupil. Práce zahájil stavitel Corazza v létě roku 1904 a 14. srpna 1905 již bylo dílo zahrnující chatu a 26 metrů vysokou rozhlednu hotovo a předáno veřejnosti. 

Slavnosti se zúčastnilo asi 6 000 lidí z blízka i z daleka, včetně delegací různých spolků od turistických až po pěvecké. Všichni obdivovali zejména mohutnou rozhlednu, na jejíž 160 centmetrů silné zdi byly použity žulové kvádry až 3 tuny těžké.

Zájem o rozhlednu byl tak velký, že přilehlá turistická chata musela být v následujících letech postupně rozšířena až na kapacitu 800 lidí. V době druhé světové války začal ale areál postupně upadat. Usídlila se v něm totiž německá branná moc. Zásah při bombardování se naštěstí obešel bez výbuchu, ale po znárodnění začalo mizet vybavení interiéru i oblíbené atrakce. Chata nakonec zchátrala úplně.

„Statický posudek už nedovolí jakoukoliv rekonstrukci chaty, takže se bude na jaře bourat. A na jejím místě postavíme tematickou stodolu na pořádání akcí, koncertů a svateb,“ uvedl jeden z provozovatelů areálu Petr Pavelek. Už nyní kromě rozhledny mohou návštěvníci navštívit restauraci a vyrazit na přírodní sáňkařskou dráhu vedoucí až do Smržovky. Na jaře pak bude k dispozici ještě ekopark a mini zoo. Rozhledna je přístupná denně od 10 do 22 hodin.

Spustit audio