Věznice ve Stráži pod Ralskem zažila nácvik zákroku proti vysoce nakažlivé nemoci

20. říjen 2016

Ve věznici ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku propukla vysoce nakažlivá nemoc. Zanesl ji tam dozorce po tříměsíčním pobytu na misi v Africe. Je nutné zabránit jejímu šíření a izolovat nakažené. Takový byl scénář cvičení vězeňské služby, policie, zdravotníků i hasičů přímo za zdmi věznice.

„V současné době jsou izolovány všechny osoby, které byly v místě nákazy včetně šesti vězňů, které měl dozorce na oddíle na starost. Operátorka záchranné služby aktivovala tým biohazard a byl předaný požadavek o součinnost základních složek integrovaného záchranného systému. Informovaná také byla krajská hygienická stanice,“ popisuje mluvčí věznice ve Stráži pod Ralskem Martina Krutinová tematické cvičení za zdmi zařízení.

Na vězeňském dvoře je spousta hasičských aut, stejně jako vozy zdravotnické záchranné služby i pracovníci věznice. Kromě toho tu jsou nejrůznější sudy a box, který připomíná sprchový kout.

„Jsou to vlastně dekontaminační stanoviště, kterými budou procházet hasiči z nebezpečné zóny,“ vysvětluje mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Pozor se musí dávat i na nejmenší detaily

Na místě je i spousta rozhodčích, kteří kontrolují nejen chod celého cvičení, ale také hasiče, kteří se do nebezpečné zóny oblékají. Kontrolují i to, jak je oblek utěsněný.

„Na tom velice záleží. Máme rozhodčí na jednotlivých úsecích, kteří kontrolují nejen oblečení do sebemenších detailů. Může se přijít na nějakou věc i při tom strojení, které se vyvarovat, protože to pak může stát i lidský život,“ doplňuje Štrauchová.

Cvičení zásahu proti vysoce nakažlivé nemoci ve věznici ve Stráži pod Ralskem

Nechybí speciální stanoviště na dekontaminaci osob, které připomíná pouťovou střelnici. Do něj se vejde jednou stranou a postupně člověk prochází dekontaminací. Jde tak skrz a dostává se už mimo nebezpečnou zónu.

„Dekontaminací bude muset projít i šest odsouzených a zdravotní sestra, kteří zůstali s dozorcem. Nakažený dozorce bude odvezený v biovaku ven z věznice,“ doplňuje Martina Krutinová.

Biovak pro nakaženého je udělaný tak, aby zdravotníci s nemocným nepřišli do styku. „Na místě ho naloží a zavřou do vaku. Z vaku jsou vyvedené infuze a kabel k monitoru. Jakmile ho do toho zavřou, tak se k němu nedostanou,“ dodává záchranář Pavel Štyndl.

Ve věznici takto velká cvičení probíhají každý rok, ale pokaždé jinak tematicky zaměřená.

Spustit audio