Veterináři zajistili na Liberecku téměř pět tisíc neoznačených vajec z Polska

Veterináři společně s celníky zajistili na Liberecku 4680 neoznačených nebalených vajec v dodávce s polskou poznávací značkou. Její řidič nepředložil k zásilce žádný doklad.

„Pro nás to bylo zboží neznámého původu. Zboží, o kterém nemůžeme tvrdit, že je bezpečné, tudíž ho nemůžeme uvádět do oběhu. Takže jsme ho pozastavili a nechali zlikvidovat v asanačním podniku," uvedl krajský ředitel Státní veterinární správy Roman Šebesta.

Přepravci nyní hrozí pokuta až 50 milionů korun. Veterinární správa však za tyto prohřešky obvykle uděluje pokuty řádově nižší.

V poslední době české úřady zaznamenaly několik případů zásilek masa z Polska kontaminovaných salmonelou. Minulý týden to například byla zásilka více než půl tuny kuřecích řízků. Maso se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. Řízky ze zásilky už dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno.

Pražské řeznictví Miloš Křeček KK zase prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, ve kterém veterináři také objevili škodlivou bakterii. Řeznictví pak ukončilo s dodavatelem masa spolupráci. Do Česka se dostalo také několik desítek kilogramů z jiné zásilky polského drůbežího masa, které pocházelo ze šarže, v níž byla dříve salmonela objevena.

V Česku platila od konce letošního února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související