Vesnice roku 2019: Ve Svojkově dnes vyhlásí vítěze krajského kola soutěže

13. srpen 2019 08:14

Vesnicí roku se v Libereckém kraji stala obec Svojkov na Českolipsku, která zvítězila v regionálním kole soutěže v konkurenci dalších 16 vesnic. Kromě ocenění získá i milion korun.

Zástupci Libereckého kraje dnes slavnostně předají takzvanou Zlatou stuhu obci Svojkov na Českolipsku, která zvítězila v regionálním kole soutěže Vesnice roku 2019. Ceremoniál začne ve dvě odpoledne v areálu zámecké zahrady přímo ve vítězné obci Svojkov na Českolipsku. 

Modlivý důl u Svojkova na Českolipsku je magické i poutní místo

Desetičlenná komise v obci s 250 obyvateli ocenila přístup ke spolkovému životu, rozvinuté školství, aktivní členství ve Svazku obcí Novoborska nebo péči o okolní krajinu. Kromě zmíněného milionu korun, který vedení obcí většinou využije na další rozvoj, získala i nárok na půl milionu korun. Tyto peníze půjdou z Programu obnovy venkova. 

Obec Svojkov leží 12 kilometrů od České Lípy. Najdeme tam zříceninu hradu nebo stezku k Modlivému dolu, kde jsou ve skalách vytesané pískovcové reliéfy, ale také skalní kaple.

Svojkov také postupuje do národního kola, jehož vítěz bude známý v polovině září. „Na začátku září pak navštíví Svojkov celostátní komise soutěže, která následně ze třinácti finalistů z jednotlivých krajů vybere letošního vítěze,“ doplňuje mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

Slavnostního předání ocenění se dočkají i další obce z regionu

Takzvanou Modrou stuhu za společenský život převezmou zástupci obce Horní Branná ze Semilska. Bílou stuhu za činnost mládeže obdrží Poniklá, Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Janův Důl a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obec Bílý Kostel nad Nisou. Zvláštní ocenění za podporu cestovního ruchu získá také Stráž pod Ralskem a například ocenění za nadmístní spolkový život a občanskou společnost převezmou zástupci obce Všelibice.

Letošního ročníku soutěže se v kraji zúčastnilo celkem šest obcí z Liberecka, jedna z Jablonecka, pět ze Semilska a čtyři obce z Českolipska.

Spustit audio

Související