Veřejné rozpočty budou příští rok chudší. Velké plánované investice v Libereckém kraji by to ale ohrozit nemělo

29. prosinec 2020 08:45

Česká ekonomika se letos propadla o 7,1 procenta. Projevila se tak pandemie koronaviru a opatření s ní spojená. Jaký dopad to bude mít na plánované investice v Libereckém kraji?

Krajští zastupitelé už před Vánocemi schvalovali rozpočet, jehož příjmová část bude zhruba o 90 milionů korun nižší než plánované výdaje. K dorovnání kraj využije například úspory z minulých let. Ušetřit chce například také na provozních výdajích. Méně peněz bude mít na provoz nejen krajský úřad a jednotlivé resorty, ale o čtyři procenta méně dostanou na provoz příspěvkové organizace, školské organizace dokonce o šest procent méně.

Důležité a velké investice by snížené příjmy ohrozit neměly. „Já považuji za největší investiční akci modernizaci krajské nemocnice v Liberci, to znamená dostavbu centra urgentní medicíny. To je priotita, myslím si, že nejen pro mě, ale i pro kraj jako takový, to znamená pro radu i zastupitelstvo. Druhou takovou významnou akcí je kultivace okolí krajského úřadu včetně parkovacího domu,“ shrnul nejvýznamnější plánované investice ekonomický náměstek hejtmana Zbyněk Miklík z České pirátské strany.

Kromě zmíněných investic Liberecký kraj podpoří v příštím roce přes čtyři desítky kulturních, sportovních a zemědělských akcí, na které dá o dva miliony korun víc než loni. Půjde například o Jizerskou padesátku, festival animovaného filmu Anifilm, Mezinárodní hudební festival Lípa Musica nebo Mezinárodní sklářské sympozium v Novém Boru.

Jaké investice chystají rok větší města v kraji?

Například v České Lípě má pokračovat rekonstrukce Jiráskova divadla nebo oprava foyer Kulturního domu Krystal. V Jablonci chtějí dokončit kanalizaci v centru města, dostavbu mateřské školy Montessori nebo zázemí u jablonecké přehrady. A mezi největší investice bude rozhodně patřit i rekonstrukce posledního úseku tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou. Přijde na 1,2 miliardy korun, z toho tři čtvrtiny nákladů zaplatí Evropská unie. S dotací se počítá například i při dostavbě domova pro seniory ve Velkých Hamrech.

autoři: Jana Švecová , Jan Žíla , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související