Vepřové žebírko v rendlíku podle receptu z roku 1864

V dobách našich babiček byly hospodyně odkázané hlavně samy na sebe. Doma si připravovaly třeba i kořenící směsi, dokonce i tekuté. Takovou směs Vladimíra Jakouběová použije při přípravě vepřového žebírka v rendlíku.

Recept uvádíme v původním podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Několik vepřových kotletek se naklepe, osolí kořennou solí a opeče rychle na omastku. Pak se na obou stranách pomažou hořčicí a nechají se do 3/4 dodělat. Něco cibule, celeru, mrkve rozkrájí se na nudličky a v másle opeče.

Dno kamenného rendlíku vyloží se prorostlým špekem, na to poklade se několik ovařených zelných listů, pak žebírka a zelenina, několik zemčat tence rozkrájených a přikryje se to zelnými listy se špekem. Na celek vleje se něco šťávy z pečeně a nechá as 30 minut v troubě dusiti. Toto jídlo podává se v rendlíku na stůl a k tomu se čerstvý chleba.