Vepřové žebírko v rendlíku podle receptu z roku 1864
V dobách našich babiček byly hospodyně odkázané hlavně samy na sebe. Doma si připravovaly třeba i kořenící směsi, dokonce i tekuté. Takovou směs Vladimíra Jakouběová použije při přípravě vepřového žebírka v rendlíku.
Recept uvádíme v původním podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Několik vepřových kotletek se naklepe, osolí kořennou solí a opeče rychle na omastku. Pak se na obou stranách pomažou hořčicí a nechají se do 3/4 dodělat. Něco cibule, celeru, mrkve rozkrájí se na nudličky a v másle opeče.
Dno kamenného rendlíku vyloží se prorostlým špekem, na to poklade se několik ovařených zelných listů, pak žebírka a zelenina, několik zemčat tence rozkrájených a přikryje se to zelnými listy se špekem. Na celek vleje se něco šťávy z pečeně a nechá as 30 minut v troubě dusiti. Toto jídlo podává se v rendlíku na stůl a k tomu se čerstvý chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.